Roué Hupsel was meer dan een radio-icoon
28 Feb 2023, 01:38
foto
De roman 'Blinde Muren' van Roué Hupsel verscheen in 2004.


Ook de Schrijversgroep '77 is getroffen door de dood van radio-icoon Roué James Hupsel. Hij is 79 jaar geworden.  Roué heeft meer dan 40 jaar met zijn warme, lichtelijk omfloerste stem duizenden luisteraars weten te boeien en deed veel meer dan liedjes aan- en afkondigen. Radioprogramma’s maken en presenteren was zijn hobby en dat werd ook zijn beroep. Maar daarnaast was hij ook tv-presentator, journalist en schrijver.

Robby 'Rappa' Parabirsing, voorzitter van Schrijversgroep '77 en gewezen voorzitter Ismene Krishnadath, vertellen dat Roué in 2001 korte verhalen begon te schrijven en te publiceren. Hij hield daarbij van spanning en mysterie. Met een van zijn korte verhalen won hij de derde prijs tijdens het Kwakoe-festival in Nederland. Zijn verhalen verschenen ook in de literaire pagina van de Ware Tijd en in de bundel Considerations. Tijdens het internationale Literatuurfestival 1001 Identiteiten werd hij gepresenteerd als een van de aankomende Surinaamse schrijverstalenten. Ook droeg hij met zijn verhaal Pompelmoes bij aan het audio-project van de Schrijversgroep ’77. Hupsel publiceerde vele van zijn korte verhalen onder het pseudoniem Rowe James.

Het hoogtepunt van zijn schrijversloopbaan was ongetwijfeld zijn roman Blinde Muren die in 2004 verscheen. De titel is geïnspireerd door de uitspraak van de toenmalige procureur-generaal Heloïse Rozenblad die zei bij het onderzoek naar de brute en nooit opgehelderde moord op politie-inspecteur Herman Goodings en drugs gerelateerde zaken steeds te stuiten op ‘blinde muren’. Roué Hupsel heeft dit boek dan ook opgedragen aan deze heldhaftige politie-inspecteur die in de line of duty door een stel top-criminelen lafhartig werd vermoord.

Voor deze spannende misdaadroman ontving Hupsel de Schaduwprijs voor de beste debuut-misdaadroman van dat jaar in het Nederlands Taalgebied. In 2005 publiceerde hij het boek Zwarte Magie en in 2007 verscheen De groene oorlog, dat gaat over een corrupt Assembleelid dat smeergeld aanneemt om een goudmijn in het binnenland op te zetten en met twee stafleden van een multinational wordt gegijzeld.

"Velen van ons in de Schrijversgroep hebben goede herinneringen aan Roué Hupsel en we vonden het belangrijk om ook zijn verdiensten op het literaire vlak te belichten. Roué, jouw warme stem zal bij ons blijven klinken. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe", zeggen Parabirsing en Krishnadath.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May