Amoksi: Veiligheidsdiensten zijn verrast door menigte
19 Feb 2023, 02:03
foto
Bevelhebber van het Nationaal Leger, Werner Kioe A Sen. (Foto: Ranu Abhelakh)


"Je kan nog zo goed plannen, maar als het eerste schot is gelost, kan er van alles gebeuren." Legerbevelhebber Werner Kioe A Sen schoot Justitieminister Kenneth Amoksi te hulp tijdens de persconferentie zaterdag waar hem werd gevraagd of de veiligheidsdiensten hebben gefaald bij het optreden van de relschoppers. Amoksi heeft aangegeven dat de veiligheidsdiensten onvoldoende voorbereid waren.

"De veiligheidsdiensten zijn verrast geworden door de menigte." De bewindsman onderkende ook dat de diensten niet beschikken over alle attributen om hun werk naar behoren te doen. Het is geen geheim dat het ministerie de middelen niet toegewezen krijgt om ervoor te zorgen dat de uitrusting van de diensten in voldoende mate aanwezig is.

Hij geeft toe dat de mobiele eenheid laat is ingekomen om de aanval af te slaan. "Er is erger voorkomen," stelde Amoksi die eraan toevoegde dat ze voorbereid moeten zijn op allerlei erupties zodat ze gelijk effectief kunnen schakelen om have en goed te beschermen. "Dit is een dure les." Hij hoopt in de komende weken genoeg financiën te krijgen om de zaken die nodig zijn om de orde te handhaven en de criminaliteit te bestrijden te kunnen aanschaffen.

Legerbevelhebber Kioe A Sen was vol lof over de veiligheidsdiensten die hun hoofd koel hebben gehouden. "Ook wij zijn deel van de samenleving en ook wij gaan gebukt onder de financiële druk." Hij memoreerde dat de veiligheidsdiensten allerlei scheldkanonnades  over zich heen hebben gekregen, ze hebben voorwerpen moeten incasseren die op hen werd gegooid. Dat er desondanks geen doden zijn gevallen, vindt de kolonel prijzenswaardig. "Je kunt nog de beste plannen maken, maar het kan altijd verkeerd aflopen."
Advertenties