Iamgold finaliseert verkoop Rosebel Gold Mines
01 Feb 2023, 19:40
foto
Suriname behoudt zijn 5%-belang in Rosebel Gold Mines. Zijin Mining is sinds vandaag, 1 februari, eigenaar van 95% van de aandelen van het bedrijf.


Iamgold Corp. heeft vandaag de verkoop van zijn 95% belang in Rosebel Gold Mines NV afgerond.  Zijin Mining Group Co. Ltd. is de nieuwe eigenaar na contante betaling van ongeveer US$ 360 miljoen en vrijgave van leaseverplichtingen voor apparatuur van Iamgold voor  circa US$ 41 miljoen. Het resterende belang van 5% in Rosebel blijft in handen van de regering van Suriname. De verkoop van Rosebel Gold Mines werd in oktober vorig jaar aangekondigd.

Via zijn dochtermaatschappij Silver Source Group Ltd., bezit Zijin 95% klasse A-aandelen en 100% klasse B-aandelen van Rosebel Gold Mines. Het bedrijf blijft in productie. De verwachting is om vanaf deze maand tot december dit jaar circa 6,1 ton goud te produceren.

Maryse Bélanger, voorzitter van de raad van bestuur en interim-president en CEO van Iamgold zegt dat met de voltooiing van de verkoop van Rosebel, Iamgold een belangrijke mijlpaal heeft bereikt in de strategie van het bedrijf om waarde te creëren voor zijn belanghebbenden door gedisciplineerd portefeuillebeheer om het Côté Gold-project in Canada te financieren. "Côté Gold is vandaag voor meer dan 70% voltooid en blijft op schema voor productie begin 2024." Volgens Bélanger zorgt deze transactie van Rosebel Gold Mines, naast de eerder aangekondigde verkoop van Iamgolds West-Afrikaanse goudactiva en de financieringsovereenkomst met Sumitomo Metals & Mining uit Japan, ervoor dat aan de huidige resterende financieringsbehoeften voor de voltooiing van de bouw in Côté wordt voldaan.

De totale schatting van de minerale hulpbronnen van het Rosebel Gold Mines Project (inclusief 12 afzettingen en laagwaardige ertsbergen) is 196 miljoen ton, goed voor ongeveer 217 ton goud. Daarvan hebben 4 afzettingen meer dan
1 miljoen ounces - bijna 3 ton- goud elk. De reserves omvatten 7 afzettingen en laagwaardige ertslagen, met in totaal zo'n 119 ton goud. De totale investering van het project wordt geraamd op US$ 570 miljoen. Het gemiddelde jaarlijkse productievolume van goud van het project zal naar verwachting 10,17 ton bedragen wanneer het de aangewezen productiecapaciteit bereikt.

Zijin is een multinationale mijnbouwgroep die zich wereldwijd toelegt op de exploratie en
ontwikkeling van goud, koper, zink en andere delfstoffen, alsook op de daarmee verband houdende raffinage-, verwerkings-, handels- en andere activiteiten. Zij heeft projecten  in 15 provincies in China en in 14 overzeese landen in Europa, Centraal-Azië, Afrika, Oceanië en Zuid-Amerika. Het is een van de grootste Chinese mijnbouwbedrijven dat zich onderscheidt door zijn aanzienlijke binnenlandse en internationale koper- en goudreserves en productie.
Advertenties