Veiligheid belangrijke randvoorwaarde ontwikkeling toerisme
18 Jan 2023, 20:48
foto
Miguella Soemar-Huur (ABOP/PL), voorzitter commissie van rapporteurs.


Bij de behandeling van de Toerisme Raamwet en de Wet instelling Suriname Toerisme Autoriteit (STA) is veel nadruk gelegd op het aspect van veiligheid. Een noodzakelijke voorwaarde voor ontwikkelen van de toerismesector is veiligheid. De regering heeft veel voorstellen van het parlement overgenomen en enkele wijzigingen aangebracht. Zo is het startkapitaal van STA van SRD 1.5 miljoen opgetrokken naar SRD 15 miljoen. Ook zijn er nieuwe belastingvormen voor toeristen geïntroduceerd om de toerismesector te ondersteunen.

Miquella Soemar-Huur (ABOP/PL), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat duurzaam investeren in toeristische bestemmingen kan leiden tot groei van de toerismesector. Toerisme kan volgens haar een belangrijke bijdrage leveren aan de groei en diversificatie van de economie. Echter moet de regering wel de juiste randvoorwaarden in place hebben zoals onderwijs, gezondheidssector, ruimtelijke ordening en infrastructuur. Attractie, faciliteiten, infrastructuur, transport en hospitality resources zijn volgens Soemar-Huur randvoorwaarden om toerisme destinaties succesvol te maken.

Veiligheid
Stephen Tsang (NDP) legde de nadruk op de criminaliteit en haalde aan dat toeristen zullen wegblijven als er elke week een moord is. Hij deelde mee dat in april vorig jaar SRD 30 miljoen is goedgekeurd voor de korpsen, maar dat het geld er nog steeds niet is. Het is volgens hem dus niet vreemd dat de criminaliteit blijft stijgen. Er is ook gevraagd dat de agenten die hoogwaardigheidsbekleders beveiligen teruggestuurd worden om het volk te beschermen. “De president en de ministers hebben voldoende bescherming. Waar is het veiligheidsplan? Wat is plan om verkeersveiligheid aan te pakken? Nederlandse toeristen fietsen graag. Hoelang moeten mensen aangereden worden voordat er maatregelen komen”, vroeg Tsang. Hij plaatste ook kritische kanttekeningen bij het vreemdelingenbeleid waar er volgens hem geen drempels zijn waardoor er geen grip kan komen op de criminaliteit. Tsang vroeg voor drempels bij binnenkomst in het land en eiste dat de goedgekeurde SRD 30 miljoen voor de korpsen vrijkomt.

Tsang is niet eens mee dat de belastinggelden rechtstreeks naar de STA gaan. Het gaat volgens hem om miljoenen dollars die verdiend zullen worden en dat er niet weer een zoveelste autoriteit opgericht wordt die zichzelf gaat verrijken. Het Assembleelid stelde voor dat er een toerisme fonds in het leven wordt geroepen en entree en exit fees daarin komen of dat de middelen in staatskas komen. “STA moet jaarlijks een begroting indienen, maar zij moet niet instaat zijn belastinggelden te innen”, vindt Tsang.

Edgar Sampie (ABOP) zei dat "Suriname niet veilig genoeg is om aantal toeristen dat we wensen aan te trekken. We zijn wel goed op weg met de wet voor een juridische basis, maar het zal slechts een papierentijger zijn als we niet werken aan de randvoorwaarden die de wetten moeten ondersteunen”, stelde Sampie. Hij vroeg wie de aanslag op het kantongebouw positief zal zien. Hij riep op om meer te doen aan de veiligheid. Het Assembleelid merkte op dat niet lang nadat de wetten in behandeling zijn genomen Nederland advies gaf over reizen naar Suriname. De kleurcode was geel waarbij aangegeven werd dat men mag reizen, maar dat de veiligheidssituatie niet gezond was.

“Suriname is een land waar gewelddadige criminaliteit voorkomt en dat criminelen vuurwapens gebruiken bij aanval. Het is zo maar wat doen wij om de negatieve kijk naar Suriname te veranderen naar positief?”, vroeg Sampie. Het negatieve advies over Suriname is volgens Sampie te wijten aan de regering, omdat niemand baat bij heeft als middelen niet vrijgemaakt worden voor Justitie en Politie om de nodige vervoersmiddelen aan te schaffen en om geplande activiteiten te financieren. Volgens Sampie ontwikkelt zich een grote demotivatie bij veiligheidsambtenaren als ze zien welke prioriteiten de regering stelt terwijl zij geen goede kleding en schoeisel hebben. Hij riep de regering op te werken aan de randvoorwaarden zodat de wetten goed geïmplementeerd kunnen worden en de overheid niet in gebreke blijft.

Patrick Kensenhuis (NDP) haalde aan dat terwijl er gesproken wordt de bijdrage en versterking van de toerismesector er een onveilige situatie heerst waardoor de promotie van Suriname als een toeristvriendelijk land wordt bedreigd. “Elke keer worden we geconfronteerd met verschillende vormen van diefstallen en roofovervallen. Suriname was land waar je op veilige wijze naar verschillende plekken kon gaan en verblijven, maar nu is dit in het geding”, stelde Kensenhuis. Hij vroeg de regering wat er gedaan zal worden aan de veiligheid.

Andere randvoorwaarden
Sampie vroeg ook aandacht voor infrastructuur die veel te wensen overlaat. De Kennedy Highway moet een goede beurt krijgen. De Marinetrap is volgens hem een schande voor het parlement en land. “Geen toerist of Surinamer durft op de trap te gaan om goede kijk te hebben over de Surinamerivier. Zelfs een zwerver heeft aandacht gevraagd voor de renovatie van de Marinetrap. Het zal niet veel kosten, omdat de basisconstructie goed is, er zijn alleen nieuwe planken nodig. We moeten niet vechten om gezien te worden terwijl we onszelf niet zien”, sprak Sampie. Hij haalde ook aan dat er maanden geen vuil is opgehaald te Bronsweg terwijl toeristen vaak langsrijden om het binnenland te bezoeken. Sampie pleitte voor de ontwikkeling van toerisme in het binnenland.

Kensenhuis vroeg ook aandacht voor de diverse openbare wegen die leiden naar gebieden waar mensen willen gaan, maar die niet in goede staat verkeren. Hij vroeg ook dat de Kennedy Highway aangepakt wordt. Daarnaast vroeg hij ook aandacht voor vuilophaal in Para. De gele zakken langs de weg zijn volgens hem het eerste wat mensen tegenkomen als zij het land binnenkomen. Nisha Jhakry (VHP) en Joan Wielzen (NDP) hebben aandacht gevraagd voor sanitaire stops onderweg naar de diverse toeristische destinaties. De nadruk werd vooral gelegd op schone toiletten. Ook goed openbaar vervoer een randvoorwaarde. Asis Gajadien, fractileider van de VHP, zei dat de voorwaarden die door de regering opgenomen zijn in de wet nog pover zijn en benadrukte dat hij niet zal meewerken aan een autoriteit als er geen waarborging is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May