Situatie rond markt Nieuw Nickerie
24 Dec 2022, 20:47
foto


Begaan met het lot van de marktventers te Nieuw Nickerie, heb ik al eerder artikelen gewijd aan de misstanden op de markt. Enige tijd geleden, heb ik ook nog de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, in een radioprogramma daarover serieus gesproken. Het is alom bekend, dat, hoewel vooral de achterzijde van de markt al jaren een deplorabel beeld vertoont, een adequate oplossing voor het probleem nog steeds niet is gerealiseerd.

Alleszins begrijpelijk, dat de verwachtingen heel hoog waren, toen de minister van Openbare Werken zich ter plaatse persoonlijk ging oriënteren en met ophef bekendmaakte met een structurele oplossing voor het probleem te zullen komen. Vele marktventers, vooral de visverkopers, kregen vertrouwen in een duurzame oplossing en hadden gehoopt dat de onwenselijke situatie eindelijk tot het verleden zou gaan behoren, maar helaas!

Zowel de marktventers als bezoekers kwamen bedrogen uit, en zijn helemaal niet te spreken over het resultaat van de "zogenaamde" structurele en duurzame aanpak van het probleem aan de rivierzijde van de markt. De teleurstelling is enorm, en ik besloot mij persoonlijk ter plaatse te gaan oriënteren, betreffende de huidige staat op en nabij de centrale markt in het rijstdistrict, waarover het volgende kan worden gemeld.

Lapwerk en wanprestatie
Gelijk de minister van Openbare werken had beloofd, blijkt er daadwerkelijk een aanvang te zijn gemaakt om te komen tot een duurzame oplossing van het probleem op de markt; het werk blijkt te zijn gegund aan de aannemer, Balwantgir, voor een bedrag ter hoogte van ongeveer 5 (vijf) miljoen SRD. Er zou onder meer een beschoeiing worden aangelegd, om verdere afzakking en afkalving van het achterste gedeelte van de markt te voorkomen.

Echter, gezien de huidige stand van zaken, kan helaas niet met recht worden gesproken over een gedegen uitvoering van zowel de beschoeiingswerkzaamheden als de aan de aannemer in totaliteit gegunde werkzaamheden. Naar wordt gezegd, is een deel van het opvulzand niet geleverd en heeft de aannemer in plaats daarvan eerst rijstkaf gebruikt; mogelijk heeft de aannemer zich schuldig gemaakt aan contractbreuk en zou hij daardoor ook aansprakelijk kunnen worden gesteld voor onder meer de ontstane schade.

Overigens lijkt mijn eerder voorstel om ijzeren platen te plaatsen tussen de visafdeling, aan de achterzijde van de markt, en de oever van de Nickerierivier en daar met opvulzand op te hogen nog steeds actueel. Door deze aanpak, zou er bovendien meer ruimte – landaanwas- kunnen ontstaan; een boulevard aanleggen zou ook een reële optie kunnen zijn.

De aanlegsteiger
De destijds neergestorte steiger, die na veel verzoeken en protesten, uiteindelijk grotendeels werd hersteld, is door de amateuristische aanpak van zaken ook de grond ingeboord; er is wederom sprake van een gevaarlijke situatie voor gebruikers. Ten overvloede moge dienen, dat indien het mislukken van dit plan te wijten is aan een foutieve aanpak van zaken of door ondeugdelijk bestek en controle, zijdens de overheid, er dan duidelijk sprake is van wanbeleid en een ernstige vingerwijzing richting de minister.

Het is heel jammer om vast te stellen, dat hoewel rehabilitatie van de markt een duurzaam project en oogappel voor velen zou kunnen zijn, het momenteel erop lijkt dat de uitgevoerde werkzaamheden zijn afgekeurd en er een grotere puinhoop is ontstaan!

Voor het overige moge dezerzijds worden opgemerkt, dat bij adequate rehabilitatie van de markt,  bezoekers, toeristen en voornamelijk de marktventers daarvoor zeer dankbaar zullen zijn en dat er met veel trots teruggeblikt zal kunnen worden op een fraai project. Bestuurders, u bent aan zet!

Toekomstplannen

Als de tekenen en berichten niet liegen, is er eindelijk van regeringszijde aandacht voor de ontwikkeling van het district  Nickerie. In het kader van verdere verfraaiing en ontwikkeling van het district, zou het in de bedoeling liggen om een nieuwe markt op te zetten. Nickerianen kijken nu al vol vertrouwen uit naar de in het vooruitzicht gestelde ontwikkelingen voor hun district; er moet echter serieus ervoor worden gewaakt dat projecten niet (meer) worden gegund aan amateurs.

Roy Harpal

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May