Monikarta voor gezinnen met netto inkomsten SRD 6.500
15 Dec 2022, 00:01
foto
Minister Albert Ramdin over monikarta voor sociaal zwakkeren.


Gezinnen van vier personen met een netto inkomen van SRD 6.500 komen in aanmerking voor ondersteuning. De regering gaat in januari de Monikarta invoeren voor sociaal zwakkeren. Er zal een bedrag gestort worden voor de kaarthouders om brandstof, stroom, basis levensmiddelen, transport, kookgas, water, en medische  diensten te kunnen betalen. Ieder ander gaat het volle pond betalen, terwijl de subsidies worden afgebouwd. De overheid geeft op dit moment al ruim SRD 9.2 miljard uit aan sociale steun en subsidies.

De spoedige komst van de monikarta is tijdens een regeringspersconferentie aangekondigd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Hij geeft aan dat zaken in orde zijn om dit systeem te kunnen lanceren. Men moet uiteraard eerst registreren om aan een monikarta te kunnen komen. Ramdin licht toe dat gezinnen van 4 personen met een netto inkomen van SRD 6.500 zich binnenkort mogen registreren. Er volgen nog nadere bekendmakingen hierover.

Hoeveel geld op de kaart gestort gaat worden, is nog niet bekend. Er zal ook gefaseerd te werk worden gegaan. Er zal nog niet in één keer gestort worden om brandstof, stroom, basis levensmiddelen, transport, kookgas, water, en medische diensten te helpen betalen. Ramdin deelt mee dat er eerst geld voor brandstof gestort zal worden.

De bewindsman heeft ook gereageerd op groepen die opkomen voor hogere uitkeringen. Hij somt op: "Binnen drie maanden dat deze regering aanzat zijn de verhogingen begonnen,". "AOV is van SRD 525 intussen 4 keren verhoogd naar SRD 1.250. Algemene Kinder Bijslag van SRD 50 per kind naar SRD 125. Financiële bijstand voor mensen met een beperking van SRD 325 per maand naar SRD 1.750 per maand. Voor zwakke huishoudens van SRD 33 naar SRD 1250." Deze categorieën kost de Staat dit jaar tot nu toe SRD 1.3 miljard.

"Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan het Pensioenfonds, gezondheidszorg, onderwijs, transportsector, brandstofsubsidie, EBS-subsidie en andere," vervolgt Ramdin. "Het totaalbedrag aan subsidies en sociale bijdragen is SRD 9.2 miljard, uit een begroting van SRD 38 miljard. Dus dan weet u hoeveel er wordt besteed aan sociale voorzieningen, ook in moeilijke tijden." Hij geeft aan dat subsidiëren nu anders zal gebeuren. Want voor stroom van EBS bijvoorbeeld, krijgt iedereen subsidie. De overheid gaat nu van object naar subject subsidie: alleen zij die het hard nodig hebben, zullen subsidie krijgen.

Hoeveel het monikarta project de overheid gaat kosten - het gaat immers ook om subsidie - is nog niet bekend. "De financiële middelen, zoals de president al aangaf, zijn beschikbaar," geeft Ramdin aan. "De ruimte is er om het te financieren." Hij voegt er aan toe: "Ik moet wel aangeven dat als het eenmaal optimaal functioneert en we goed in beeld hebben welke groepen in aanmerking komen in stad, districten en binnenland, dat de prijzen vanaf dat moment wel marktconform zullen zijn. Dat betekent dat de rest van de samenleving die buiten deze subsidie valt, de marktconforme prijs zal moeten betalen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May