Godo Olo voorzien van 24 uur stroom per dag
15 Nov 2022, 16:49
foto
Het dorp Godo Olo is voorzien van continu stroom. Het hybride zonne-energiesysteem is in gebruik genomen zondag. (Foto: NH)


Onder luid gejuich is zondag het dorp Godo Olo aan de Tapanahonyrivier in het district Sipaliwini voorzien van 24 uur per dag stroom. Ruim 350 huishoudens dag en nacht de toegang tot stroom verkregen. “Godo Olo Kon a Kiing”, zo klonk het vanuit de gemeenschap nadat het hybride zonne-energiesysteem in gebruik werd genomen.

Vicepresident Ronnie Brunswijk haalde samen met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Inter-American Development Bank (IDB) vertegenwoordiger, Sergio Ballon, de schakelaar omhoog, waarna het dorp volledig werd verlicht. Met een vuurwerkspektakel werd de sfeer rond de ingebruikname van het solar systeem opgevoerd, waarna het publiek zich al juichend naar de krutu oso baande voor de samenkomst, meldt NH.

De delegatie die voor de ingebruikname naar Godo Olo is afgereisd bestond verder uit: Assembleevoorzitter Marinus Bee, GBB-minister Dinotha Vorswijk, de directeur van de N.V. Energiebedrijven Suriname, Marcel Eyndhoven, directeur Energie, Thelma Douglas-Pinas, Assembleelid Obed Kanapé en functionarissen van de EBS alsook het ministerie van NH. Tijdens de krutu prees Brunswijk zich gelukkig met de ontwikkeling rond de hernieuwbare energievoorziening te Godo Olo. Er zijn naar zeggen van Brunswijk plannen om meer ontwikkeling te brengen voor de gemeenschappen in het binnenland.

Minister Abiamofo gaf aan dat er gekozen is voor hernieuwbare energievoorziening in de vorm van hybride systemen; een combinatie van zonnepanelen, batterij opslag en een generator voor gebieden waar de elektriciteitsvoorziening vanuit de EBS een uitdaging is. De bewindsman refereerde naar onder andere de dorpen Apetina en Poeketie die binnen afzienbare periode ook van 1x24 uur stroom  per dag zullen worden voorzien. In Poeketi is dezelfde dag nog het startsein gegeven voor de bouw van een solarplant. “Het project te Poeketie is één van grote omvang en zal meerdere dorpen dag en nacht van stroom voorzien”, gaf minister Abiamofo tijdens zijn speech aan.

De NH-bewindsman ging eveneens in op het belang van de betaling voor de stroomvoorziening; “Hierover zal adequaat met de gemeenschap worden gecommuniceerd.” Ook attendeerde de minister de samenleving van Godo Olo er wederom op dat met de vernieuwing, het oude netwerk zal worden neergehaald. “ Het is daarom van belang, de woningen te laten aansluiten op het nieuwe netwerk”, zei minister Abiamofo. De aanwezige generator beschikt over een capaciteit van 250 KVA en is modulair gebouwd, wat betekent dat het mogelijk is om het systeem uit te breiden.

Het Hybrid Solar Energy Project is een pilot dat voortvloeit uit een financieringsovereenkomst, gesloten met de Global Environment Facility/ Inter-American Development Bank en de Surinaamse overheid. Voorafgaand aan de ingebruikname zijn bewustwordingssessies gehouden waarbij de gemeenschap bewust is gemaakt over onder andere de werking van het nieuwe systeem en zuinig omgaan met stroom.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April