Column: Borrelpraat no. 740
13 Nov 2022, 22:46
foto


“Heren van de zondagse zuiptetterij, geef een titel voor de afgelopen week. Ron, jij eerst.”
“Dit was de week van de twee ontslagen politieofficieren.”
“Nou vooral één ontslagene heb ik veel gehoord, die Djentleman.”
“Met als backing zijn voorzitter, die Poetinse Atoom-betaal jongeheer.”
“Maar op een van die actiedagen zei de Gentleman dat de VeePee en niet de pres, verantwoordelijk  was voor het doen uitgaan van die twee ontslagresoluties.”
“Ja en zijn Atoombetaal-voorzitter vond dat hij dat niet had moeten zeggen. En toen hij de gentleman daarover aansprak, maakte die een tyuri en zei zoiets als: ‘Dan mek’a kaster,’ terwijl hij driftig door het publiek wegbeende.”
“Voor mij was het de week van de geheimzinnige ontslagresoluties. De  VP, wat staat voor Vredesengel Pourlaform, wist natuurlijk van niets. Te begrijpen als je de hele dag bezig bent noodlijdende mensen te ontvangen en hun gitfen, goften en gaven te geven.”
“Da wat! Dat deed Evita Peron uit Argentinië toch ook en tot de dag van vandaag wordt zij nog steeds als een soort heilige vereerd door vooral de sociaal zwakkeren.”
“En wat geweldig: Chan hamar barkha bhaan, heeft zijn volgende reis naar die zo belangrijke  summit in Indonesië afgezegd, vanwege de precaire sittewasie in ons land. Ik vind dit toch zo een geweldig offer ten dienste van onze nationale veiligheid.”
“Je bedoelt: hij vertrouwt zijn troon aan geen enkele plaatswaarnemer meer; kijk wat hem deze keer geflikt is. Nu moet hij de rommel weer eens gaan opruimen.”
“Eigen schuld, dikke bult. In plaats van buiten veel sier en plezier, liever hier geen geklier en gemier.”
“Als ik hem was, zou ik de andere VP, Vrouwe Presidentialis, naar Indonesië hebben gestuurd. Die heeft toch al ervaring opgedaan door er bij de afgelopen meetings zo prominent bij te zitten.”
“He, daar zeg je wat! Wat een golf van dorpsjaloezie barstte weer eens over haar los.”
“Ik vond het juridisch niet juist dat zij daar aanzat.”
“Mij kon het geen ene fluit schelen; als het daar toegestaan werd, doe maar. Ik heb wel betere dingen om mijn hoofd over te breken dan me op te winden over een foto van ‘vrouw naast man op buitenlandse vergadering.’ We zijn toch al een tijdje zo een beetje het grote lachertje van de wereld, bijvoorbeeld toen onze zittende president tot 20 jaar cel werd veroordeeld en lekkertjes vrij rond bleef lopen.”
“Dat na un egi fasi fu du, laat ons. Waar maak je je eigenlijk dan druk om?”
“Om die koers die al boven de 30 voor de dollar is en nu pas gaat Leandro Bibisani, oftewel onze ‘superminister’ allerlei losvaste, zigzaggende dingen zeggen over het stabiliseren van de koers op dertig. Hoe ga je dat opeens wel kunnen doen?”
“Gewoon, er is constant overleg met het platform no. 341, genaamd: PKPVL, oftewel Platvormige Koersstabilisatie Praatclub Von Leuteren.”
“Dan is de subsidie op diesel moordend…”
“Dan stop die subsidie!”
“Dan zetten mensen die twk hebben gehad massaal hun geld om in dollars.”
“Dan geef ze geen cash, maar CBvS-certificaten waarop ze nog erbij rente krijgen.”
“Dan gaan mensen bij illegale cambio’s wisselen en storten hun SRD dan op de bank.”
“Mijn hemel, waarom sta je dan nog steeds toe dat cambio’s, legale en illegale, geld van niet-toeristen mogen wisselen?”
“Daardoor wordt de officiële koers van ons geld bepaald door de wisselkoers bij de cambio’s.”
“Maar blijven die twee politiemannen nou ontslagen, ja of nee?”
“Voorlopig wel, dacht ik zo. As je voor elke groep schreeuwenden voor de poort van de Assemblee officiële maatregelen terugdraait, is het hek van de dam.”
“En die stakende politiemannen werden laatst opeens ondersteund door een aantalletje ontevreden militairen en het Assembleelid Bellefortje, de Abobbie-verstoteling, vond dat de president al met één been uit zijn functie gezet was.”
“Volgens mij is er bij hem een beeldstoring opgetreden sinds vrouwen voor zijn poort kwamen bevallen. Poti peetvader.”
“Maar na het gesprek met de president zong die voorzitter Atoombetaal duidelijk een toontje lager.”
“Tuurlijk, hij wil morgen ook niet brodeloos zijn vanwege een spook-ontslagresolutie!”
“Daar hoeft hij zich als succesvol makelaar in onroerend goed toch niet druk om te maken?”
“Maar dat ontslag van die twee is toch beknotting van hun vrijheid van meningsuiting?”
“Meester Hugo Es zegt dat ELKE vrijheid bij wet zijn beperkingen heeft. Alleen de vrijheid van Leven is bij wet onbeperkt, sinds de afschaffing van de doodstraf in ons land.”
“Dan hoe gaan we hieruit komen?”
“Niet door Chan weg te jagen en bijvoorbeeld Omanis Krabisi in z’n plaats te zetten!”
“Dus doen wat oud-pres Vene zei: We moeten Chan ondersteunen.”
“Wacht even, haal het niet uit zijn verband; Vene zei dat we de president moeten ondersteunen ALS HIJ ZIJN BELEID OMBUIGT.”
“Maar iedereen zegt….”
“Iedereen praat de halve waarheid na. Surinamers horen wat ze willen horen, lezen alleen wat in hun straatje past en vragen Limbo om sprekers met een andere mening, zoals Bollie, uit de uitzending te halen.”
“Niet voor niets ergerde meester Van der Sannie zich ook aan zulke bekrompelingen."
“Daarom gaat dit land met al die betweters nu weer eens naar de Filistijnen, terwijl ons buurland ons schaterend uitlacht en ons met zevenmijlslaarzen voorbij loopt, zeggende: ‘We are also fighting, but we respect our country and build it up; you here with your ‘eenheid in verscheidenheid’ are not only constant fighting against each other, you people also don't respect your country and breaking it to the ground.”
“Ach, die weten het altijd beter, ze hebben gewoon geluk gehad met die oil and gas die ze voor een appel en een ei verkopen.”
“Maar weten jullie dat ondanks alle grote crises die ze daar hebben doorgemaakt, de koers van hun munt al die jaren min of meer stabiel is gebleven? Hoe hebben ze dat gepresteerd?”
“Met deze mooie vraag sluit ik af. Proost!”
“Maar hoe stabiliseren we die koers?”
“Doe wat de CBvS-governor zei: meer eigen productie en minder consumptie. Proost nogmaals.”
              
Rappa
Advertenties