Ecuador behoudt WK-plek na uitspraak rechtbank
11 Nov 2022, 02:56
foto
Byron Castillo uit Ecuador (l) en Shogo Taniguchi uit Japan strijden om de bal tijdens de internationale vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Japan en Ecuador als onderdeel van de Kirin Challenge Cup in Düsseldorf, Duitsland, dinsdag 27 september 2022. (Foto: AP)


Ecuador heeft zijn plaats op het WK behouden dankzij een uitspraak van de Zwitserse rechtbank. Het zal echter drie punten in mindering worden gebracht in de kwalificatie voor het toernooi van 2026 vanwege een vals document dat werd gebruikt om een ​​paspoort te krijgen voor een in Colombia geboren speler.

De dringende uitspraak van het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) maakt de weg vrij voor Ecuador om over minder dan twee weken tegen Qatar te spelen in de openingswedstrijd van het toernooi in Doha. Het maakte ook een einde aan de hoop van Chili en Peru, die elk hadden beweerd dat ze hun Zuid-Amerikaanse rivaal op het WK moesten vervangen, nadat ze Ecuador hadden beschuldigd van het gebruik van een ongeschikte speler in acht kwalificatiewedstrijden.

Maar de CAS-rechters zeiden dat de Ecuadoraanse verdediger Byron Castillo volgens de FIFA-regels in aanmerking kwam om zowel in de kwalificatiecampagne als op het WK in Qatar te spelen "gezien het feit dat de Ecuadoraanse autoriteiten Byron Castillo erkenden als een Ecuadoraans staatsburger."

De rechters zeiden echter ook dat ze het argument accepteerden dat Castillo in Colombia was geboren en dat valse informatie over zijn geboortedatum en -plaats was gebruikt om een ​​Ecuadoraans paspoort te krijgen.

In het voordeel van Ecuador zei CAS dat "een reeks verzachtende omstandigheden", waaronder dat de voetbalfederatie een disciplinaire zaak was begonnen tegen Castillo "die werd stopgezet door een beslissing van de Ecuadoraanse rechterlijke macht."

CAS legde ook een boete op van 100.000 Zwitserse frank (US$ 101.000) die de Ecuadoraanse voetbalfederatie aan de FIFA moet betalen - hoewel dat een klein deel is van de US$ 9 miljoen die Ecuador gegarandeerd krijgt als het minimumprijzengeld voor het spelen op het WK.

De aftrek van drie punten in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep voor het WK 2026 is misschien ook niet zo duur. Als je je voor dat toernooi kwalificeert, zullen zes van de 10 Zuid-Amerikaanse teams zich direct kwalificeren - in plaats van de normale vier - nadat het WK werd uitgebreid tot 48 teams. Het wordt gespeeld in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

De logica van de rechtbank voor het uitstellen van de puntenstraf, was dat de straf niet van toepassing zou zijn op het WK 2022, aangezien Castillo technisch in aanmerking kwam.

Ecuador claimde het vierde en laatste directe kwalificatieslot in Zuid-Amerika voor het toernooi dat op 20 november begint. Ecuador zit in Groep A met Qatar, Nederland en Senegal.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May