A20 en de Algemene Politieke Beschouwingen
09 Nov 2022, 22:32
foto


In reactie op de door de president uitgesproken jaarrede, hebben ook dit jaar de Algemene Politieke Beschouwingen plaatsgevonden in De Nationale Assemblee (DNA). De recente beschouwingen, welke tevens als voorloper op de begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2023 beschouwd worden, zijn kritisch gevolgd door menig burger en politieke partijen. Zo ook door Alternatief 2020 (A20). In navolging hiervan heeft A20 enkele kritische kanttekeningen geplaatst, doch worden er ook aanbevelingen gedaan.

Agrarische subsectoren

A20 stelt dat de agrarische subsectoren voorrang vereisen boven alle andere productiesectoren vanwege de ideale randvoorwaarden en het duurzame karakter. De landbouw-, veeteelt en- visserijsector dienen lokaal gestimuleerd te worden vanaf voer- en meststofproductie, rassenveredeling tot de teelt en eindproductontwikkeling. Voorts dienen lokale kwekers en de industrie in het algemeen gestimuleerd te worden door het aan banden leggen van de overvloedige import van producten in deze sectoren. Om de gewenste doelen te bereiken zal er aandacht moeten worden gegeven aan deskundige begeleiding van boeren en ondernemers voor professionalisering; hierbij is stimulans van lokaal academisch kader en onderzoek in de sector van groot belang. Voorts zal er regionale ordening en bestemming op basis van bodemprofielen moeten plaatsvinden met de focus op fabricage van eindproducten voor export.

Binnen de bosbouwsector dient onverantwoordelijke ontbossing en de export van rondhout aan banden gelegd te worden en zal lokale eindproduct fabricage gestimuleerd moeten worden; deze dient gericht te worden op de export van eindproducten. Evenzo ten aanzien van ‘Non Timber Forest Products’, waaronder een naturopatische medicijnenindustrie. Productontwikkeling dient op gang te worden gebracht op basis van wetenschappelijk onderzoek, ‘product design’ en validatie. De ontwikkeling van een ‘Wellness-industrie’ binnen de context van ‘integrative medicine’ biedt een duurzame inkomstenbron voor de ondersteuning van onze economie en het welzijn van de mens.

Energie en natuurlijke hulpbronnen
De belofte van coalitiepartners om elektriciteit betaalbaar te houden wordt niet omgezet in daden. Ruim de helft van onze stroom wordt opgewekt vanuit de Afobakadam tegen een lage kostprijs; overige opwekking geschiedt middels producten van Staatsolie, in dezen zware stookolie en diesel. Vanwege, onder meer, een gebrek aan een transparant prijsbeleid blijft de prijs van elektriciteit desondanks alsmaar stijgen. Transparantie en gedegen bestuur zijn randvoorwaarden voor de opbouw van Suriname.

Milieubescherming
A20 is van mening, dat een zwak beheer van zowel biotische als abiotische natuurlijke hulpbronnen leidt tot negatieve sociale resultaten en conflicten. De kwaliteit van instituten is belangrijk voor goed beheer van natuur, milieu en biodiversiteit, onze meest waardevolle schatten. Multidisciplinaire aanpak en samenwerking zijn belangrijke factoren om complexe vraagstukken op een duurzame manier op te lossen. In één adem kan milieubescherming genoemd worden, welke volgens A20 een zware prioriteit en beleidsfocus, gericht op duurzame ontwikkeling, behoeft. Baseline-metingen, monitoring van milieugezondheidsparameters ter bescherming van onze natuur en rijke biodiversiteit zijn hierbij onontbeerlijk.

Waterbeheersing
De waterbeheersing in ons land zal zodanig ontwikkeld moeten worden, dat wateroverlast omgezet wordt omwille van een productiegericht, geïntegreerd waterbeleid waarbij efficiëntie en bevordering van de kwaliteit van ons water centraal staan. Surinamers wonend en werkend langs getijdenrivieren en in overstromingsgevoelige gebieden, maar meer nog beleidsmakers moeten doordrongen zijn van ons hoofdsysteem, onze '(sub-) catchments' en klimaatsverandering. Gedegen waterpeilbeheer, boven en onder maaiveld, moet bijdragen aan de verhoogde productiviteit en kwaliteit van leven.

Dienstbaar leiderschap
Gedurende de verkiezingscampagnes is het woord dienstbaar leiderschap vaak in de mond genomen door politici, zo ook uit de gelederen van de huidige coalitie. Dienstbaar leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de leider werkt aan het belang van een ander door het algemeen belang te stellen boven partijpolitieke en ‘family and friends’-belangen. Zevenentwintig (27) maanden regeerbeleid van deze coalitie hebben ons helaas leiderschap getoond, waarbij de coalitie zichzelf, partijgenoten en haar ‘friends and family’ dient; dit is corruptie en nepotisme. Gelukkigerwijs zijn de president en de vicepresident, onder maatschappelijke druk, gestart om hun familieleden uit de RvC bij Staatsolie N.V. te doen uittreden. Echter zijn de posten niet ingevuld met apolitieke Surinamers vanuit het principe ‘the right person on the right place’, doch door partijgenoten waardoor uiteraard weer sprake is van ‘zelfdienend’ leiderschap. A20 roept de regering op om zich te houden aan de verkiezingsbelofte waarbij nepotisme achterwege gelaten zou worden. De regering zou verbetering kunnen tonen met het benoemen van een minister van Financiën die voldoet aan een gedegen profielschets en die gedragen wordt door de samenleving.

Met deze kritische beschouwing hoopt A20 vanuit haar Wetenschappelijk Bureau en overige deskundigen in haar geledingen, de huidige regeerders aan te moedigen om alsnog het beleid van Suriname aan te scherpen omwille van daadwerkelijke ontwikkeling.

Wetenschappelijk Bureau A20
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May