VSG en Aboikoni willen samen Saamaka-gebied ontwikkelen
02 Nov 2022, 22:32
foto
Het grootopperhoofd van Saamaka Albert Aboikoni (derde van links) heeft de VSG ontvangen. Het was het eerste officiële bezoek.


De Vereniging van Saamaka Gezagsdragers (VSG) heeft een officieel bezoek gebracht aan grootopperhoofd Albert Aboikoni. Dit bezoek had mede tot doel het wegwerken van alle misvattingen dat de VSG en de gaama geen goede verstandhouding met elkaar zouden hebben. Het grootopperhoofd heeft duidelijk aangegeven dat tussen hem en de VSG geen ruzie bestaat. Hij heeft het initiatief van de VSG om hem te bezoeken zeer op prijs gesteld. Hij heeft in alle oprechtheid verklaard dat hij open staat voor een structurele samenwerking met de vereniging om de eenheid binnen het Saamaka volk te herstellen, welke noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het gebied.

Voorzitter van de VSG, hoofdkabiten Wazen Eduards van Pikinslee heeft tijdens een krutu de gaama uitvoerig uitgelegd wat de missie en doelstellingen van de vereniging zijn. Het gaat om de wettelijke erkenning van de rechten van de Saamaka als tribaal volk op hun voorouderlijke gronden, zoals vervat in de Inter Amerikaanse verklaring voor de Rechten van de Mens. Dit is bekrachtigd door het Inter-Amerikaanse hof inzake mensenrechten in het Saamaka Vonnis van 28 november 2007.

Aboikoni heeft opgeroepen het uitgestippelde beleid vanuit zijn kabinet te ondersteunen en roept alle Saamaka op waar zij zich ook bevinden, om zich in te zetten om het belang van de stam naar eer en geweten te behartigen. Verder benadrukt hij om meer respect te hebben voor het traditioneel gezag.

Om verder gezamenlijk op te kunnen trekken als Saamaka, gaf Aboikoni aan dat het goed zou zijn om een grote lio kuutu te organiseren, waarin het totale Saamaka volk zich zal moeten uitspreken welke richting zij wil opgaan met het woongebied.

De VSG meldt dat ze in gedachte had om rond begin december een Lio kuutu te houden. Vooruitlopend op deze krutu zal er van 15 tot 19 november een planning workshop gehouden worden om de richting voor de komende jaren te bepalen.
De VSG-delegatie bestond uit meer dan 50 vertegenwoordigers uit Tapoeripa, Sarakreek, Klaaskreek, Brownsweg, Bataliba tot en met Langu als ook het bestuur van VSG, jongeren VSG en stichting Bureau VSG.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May