Lakse houding regering zal visgronden en grondgebied kosten
15 Oct 2022, 18:55
foto


Dat Guyana zeer agressief zijn belang verdedigt, is meer dan duidelijk. Het land is brutaal genoeg om te eisen dat zijn vissers vergunningen moeten krijgen om in Surinaamse wateren te vissen en schroomt er niet voor om het land voor het Caribbean Court of Justice (CCJ) te slepen.

Maar wat de huidige regering doet, grenst aan landverraad. De onwaarheden die constant door deze regering worden verteld en herhaald over de kwestie van de visvergunningen zijn niet alleen misselijkmakend maar ook misleidend. De president en de minister van LVV hebben telkenmale steevast ontkend dat de visvergunningen beloofd waren. Nu komt de waarheid naar boven en blijkt dat de minister ook nog constructies heeft bedacht om de Guyanezen tegemoet te komen.

Hoe a nationalistisch is dit gedrag niet? Een Surinaamse minister die zelf oplossingen aandraagt, om de wet- en regelgeving te omzeilen, om een land dat Surinaams grondgebied bezet houdt te accommoderen. Wanneer deze constructie om het maximaal aantal vergunningen te omzeilen voor een Surinaamse entiteit was gedaan zou het corrupte karakter ervan direct voor eenieder duidelijk zijn. Het is daarom belangrijk om op te merken, ook voor het Openbaar Ministerie, dat nergens in de Anti-corruptiewet staat dat de bevoordeelde partij die onrechtmatig voordeel krijgt geen andere overheid zou kunnen zijn.

Het constant vertellen van een ander verhaal, totdat er bewijs geleverd werd dat die visvergunningen wel beloofd waren, ontmaskert deze regering niet voor een eerste keer maar voor een tweede keer als internationale leugenaar. Om niet te schrijven over de imagoschade die het land lijdt.

Eerder had de kredietcommissie van Oppenheimer deze regering aangesproken op het doorspelen van verkeerde informatie. Nu leidt deze regering weer internationaal gezichtsverlies. Dit terwijl de president momenteel het voorzitterschap bekleedt van Caricom. Wat voor impact het uitlekken van bewijsmateriaal op een eventuele klacht van Guyana bij CCJ zal hebben, moet nog blijken.

Terwijl Guyana nu weer internationaal campagne voert om het bezette Tigrigebied zich toe te eigenen, zit de Surinaamse regering te wachten op een wonder. Een concrete set van acties of een plan heeft deze regering niet. Daarnaast pronkt de regering met een deal die zij gesloten heeft met Guyana om een brug te bouwen over de Corantijnrivier, die bij laagwaterstand volledig tot het Surinaams grondgebied behoort, gefinancierd door de agressor.  Alsof dit niet erg genoeg is, schijnt het Ministerie van Defensie, overigens zeer onbegrijpelijk, een militaire samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met de agressor. Deze handelingen maakt de agenda van door VHP geleide regering zeer discutabel. Dit ondersteund door ABOP, NPS en PL.

Wat wil de regering met deze handelingen bereiken? Waarom is deze regering zo laks met de bescherming van de Surinaamse soevereiniteit? Waarom is zij zo begeesterd om de Surinaamse natuurlijke rijkdommen en grondgebied te doneren aan de Guyanezen? Allemaal vragen die  Surinamers bezig houden. Heeft deze regering geen druppel nationalisme in zich?

Wat mist de Surinamer een actie als die van ex-president Jules Wijdenbosch niet. Nou, daar kan de huidige president wel veel van leren. Het enige waarmee de huidige regering nationaal en internationaal schittert is liegen en misleiden. Het deze leugens die ertoe zullen leiden dat Suriname niet alleen haar visgronden aan de Guyanezen zal verliezen maar ook het Tigrigebied.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May