De roep naar leefbaarheid!
12 Oct 2022, 14:41
foto
Assembleelid Patrick Kensenhuis


(Ingezonden)

In de onlangs gehouden jaarrede van de hoogste leiding van het land, gaf de president voor de tweede maal aan dat er licht in de tunnel is. In de jaarrede van 2021 opperde het staatshoofd eveneens dat er licht in de tunnel was. Hoelang deze tunnel is voordat het licht zichtbaar is, blijft nog een grote vraag, die enkel de president kan beantwoorden.

Opvallend in het betoog van de regeringsleider was dat de armoede in ons land is toegenomen en er beleidsombuiging dient te komen. Hierover zal menigeen het eens zijn. De roep naar leefbaarheid wordt steeds luider. In de afgelopen 27 maanden is de gemeenschap steeds opgeschrikt geworden met vele corruptie schandalen, stijgende inflatie door een op hol geslagen valutakoers met als gevolg stijgende prijzen en koopkrachtvermindering die leiden tot armoede.

De getroffen maatregelen van de regering mochten niet baten. Noch de retentieregeling, noch de valuta interventies noch de openmarkt operaties waarbij aan lokale banken termijn deposito’s zijn geveild voor exorbitante rentes, hebben hun doel bereikt. Uit deze acties van de regering kan geconcludeerd worden, dat slechts een selecte groep heeft geprofiteerd. De gemeenschap is nimmer beschermd geworden tegen de effecten van de turbulenties die zich momenteel voltrekken in onze economie.

Inderdaad! Er dient beleidsombuiging te komen. Beleid dat in belang is van de gehele samenleving en niet slechts van friends and family en partijloyalisten. Het prijzenbeleid dient onmiddellijk ter hand genomen te worden. De minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie tezamen met de Economische Controle Dienst zijn in geen velden of wegen te bekennen. De prijzen van goederen en diensten stijgen a la minuut en geen haan die ernaar kraait.

Het minimumloon dat in mei van dit jaar is vastgesteld voldoet niet meer. De geldende wisselkoers was toen SRD 21 voor de US-dollar. Thans wordt een wisselkoers van SRD 29 gehanteerd, waardoor de armoedegrens achterhaald is. Het is raadzaam het minimumloon aan een grondige evaluatie te onderwerpen en opnieuw vast te stellen. De huidige economische situatie is voor velen niet meer uit te houden. Regering u wordt opgeroepen om daad bij het woord te voegen.

Mr. P. Kensenhuis
NDP/DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May