Julia eist 19 levens bij doortocht Midden-Amerika
11 Oct 2022, 02:52
foto
Vrouwen lopen in de modder langs gevelde bomen richting Comasagua, El Salvador. (Foto: AP)


De voormalige orkaan Julia is verdwenen, maar overspoelt Guatemala en El Salvador nog steeds met stortregens toen zij weer opkwam in de Stille Oceaan nadat het had ingebeukt op Nicaragua. Er zijn ten minste 19 mensen gedood door de storm en of door de gevolgen daarvan.

Het rampenpreventiebureau van Guatemala zei dat vijf mensen stierven, nadat een heuvel op hun huis in de provincie Alta Verapaz instortte en hen begroef.

Autoriteiten in El Salvador zeiden dat vijf Salvadoraanse legersoldaten stierven, nadat een muur was ingestort bij een huis waar ze hun toevlucht zochten in de stad Comasagua, waar honderden politieagenten en soldaten anti-bende-invallen hebben uitgevoerd. Een andere soldaat raakte gewond.

Twee andere mensen stierven in de stad Guatajiagua in het oosten van El Salvador, nadat hevige regenval een muur van hun huis had doen instorten. Een andere man in El Salvador stierf toen hij werd meegesleurd door een stroming, en een andere stierf toen een boom op hem viel.

Rivieren traden buiten hun oevers en El Salvador riep de noodtoestand uit en opende 80 stormschuilplaatsen.

In het naburige Honduras stierf een 22-jarige vrouw toen ze werd meegesleurd door de stroming. Drie andere personen stierven toen hun boot onder water kwam te staan ​​of kapseisde in het noorden van Honduras. Een man in Nicaragua werd gedood door een vallende boom.

Julia trof de centrale Caribische kust van Nicaragua vroeg op zondag als een orkaan met maximale aanhoudende wind van 140 km per uur en overleefde de tocht over het bergachtige terrein van het land. Julia kwam zondag laat als een tropische storm de Stille Oceaan binnen.

Maandag was Julia landinwaarts over Guatemala getrokken en de wind was gedaald tot 45 km per uur.

Het Amerikaanse National Hurricane Center zei dat Julia zich ongeveer 125 kilometer ten westen van Guatemala-Stad in het midden bevond en zich met een snelheid van 24 km per uur naar het westen-noordwesten bewoog.

Het centrum zei dat overstromingen en modderstromen mogelijk waren in Midden-Amerika en Zuid-Mexico tot dinsdag, waarbij de storm naar verwachting maar liefst 38 centimeter regen zou brengen in geïsoleerde gebieden.

In Guatemala werden twee mensen als vermist opgegeven en twee werden opgenomen in het ziekenhuis. Ongeveer 1.300 mensen moesten hun huizen verlaten vanwege overstromingen en stijgende stromen.

Verwacht werd dat Julia later maandag zou verdwijnen als het langs de Guatemalteekse kust passeert.

Het Colombiaanse nationale rampenbureau meldde zondag dat Julia de daken van verschillende huizen heeft geblazen en bomen omver heeft geblazen toen het langs het eiland San Andres ten oosten van Nicaragua raasde. Er waren geen onmiddellijke meldingen van dodelijke slachtoffers.

In Nicaragua vertelde vicepresident Rosario Murillo aan televisiezender TN8 dat 9.500 mensen geëvacueerd waren naar opvangcentra.

Ook in Panama, Honduras en Costa Rica werden zware regenval en evacuaties gemeld, waar sommige snelwegen werden afgesloten vanwege de stortbuien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May