Laat Chan niet in de steek...
11 Oct 2022, 12:38
foto
Raymond Sapoen


Als het aan Chan ligt mag good old Vene elke week een lezing houden over de huidige politieke situatie. Hij wordt dan ondanks alles niet in de steek gelaten en komt gegarandeerd weer terug. Maar persoonlijk geloof ik dat de groene partij zich nu wel tweemaal zal bedenken voordat ze haar erevoorzitter weer een forum aanreikt om zijn inzichten te delen met de samenleving. Dat neemt niet weg dat in aanloop naar de lezing de verwachtingen onbegrijpelijk hoog gespannen waren. Onbegrijpelijk, omdat de goede man alles behalve een wonderdokter is geweest. Luisterend en kijkend naar Vene herkende ik weer een baken van rust en stabiliteit. Zichtbaar uitgeblust, verwende hij zijn gehoor met zijn woord- voor- woord analyse die hem en de zijnen helaas de das heeft omgedaan in 1996. Eerlijkheid, spaarzaamheid en soberheid vooral in moeilijke tijden, is het devies dat overal en altijd werkt, met of zonder het IMF.

Voor de vorm moest de leider van de VHP het eerst ontgelden. Zelfs de sterk religieuze Vene ziet vanuit zijn hobbelstoel dat Chan de laatste tijd onze Lieve Heer teveel belast met zijn aardse problemen. Het is toch te gortig dat Chan beweert dat de goede man him self de IMF baas Kristina haar oren heeft ingefluisterd dat het herstelprogramma voor Suriname moet worden verzacht? Alsof de goede man het niet al druk genoeg heeft met de oorlog in Oekraïne en het klimaatvraagstuk. Volkomen eens ben ik het met Vene dat het presidentieel paleis maar tot nader order gesloten moet worden voor alle voorgangers. Hun zegeningen hebben de hardleerse Chan alleen meer laten zondigen. Zijn grootste zonden zoals het stellen van verkeerde ontwikkelingsprioriteiten en vooral zijn misselijkmakende benoemingsbeleid, wreef Vene extra onder de neus van zijn groene gehoor. Niets nieuws onder de zon dus!

IMF? Vene en Bouterse hebben tenminste één ding gemeen. Wanneer de sociale ellende de financiële ondersteuning niet kan bijbenen is het IMF volksvijand nummer 1. Hoewel Vene niet uitdrukkelijk Chan adviseert het IMF maar links te laten was zijn advies duidelijk: het netwerk waarop Chan vertrouwt voor heronderhandeling is een fata morgana. Desondanks is het eindadvies van Vene: Chan onder geen beding in de steek laten! Voor de groene partij in ieder geval een gigantische opgave. Voor de huidige voorzitter Rusland komt dit advies eigenlijk veel te laat. Die heeft al maanden terug zijn portefeuille als raadsadviseur 'Huisvesting' teruggegeven vanwege de hardleersheid van Chan. Na meer dan twee jaren coalitie is het de groene partij trouwens op het lijf geschreven:” mede verantwoordelijk, maar niet betrokken”. Niet mijn woorden, maar de letterlijke woorden van NPS ondervoorzitter Pawiroredjo. Om maar te zwijgen over de wispelturige Etnel die om de haverklap, zonder munitie de oorlog verklaart aan de coalitie. Dus eigenlijk hebben de erfgenamen van Vene de goede Chan al in de steek gelaten, althans op Grun Dyari en op social media.

Waar de NPS allang niet meer uitblinkt in originaliteit, waagt panellid Bousaid een laatste poging om het groene leed een beetje te verzachten; “als de huidige regering valt, komt er een populistisch regiem…”. Bousaid zou er goed aan doen precies uit te leggen wat onder 'populisme' wordt verstaan en hoe zijn partij in de afgelopen coalities ook flink daaraan heeft meegedaan.

Kortom: mijn beslommeringen over de veelbesproken Vene-lezing is dat de goedbedoelde oproep van Vene een huzarenstunt zal zijn. Niet wij, maar Chan heeft ons in de steek gelaten. De groene partij heeft verder voldoende stof om als follow-up een interne lezing te houden met als thema: “De NPS, overleven in de huidige crisissituatie”. Goed voor de NPS, ook goed voor het land. En dat dankzij Vene. Lang leve Vene!

Raymond S.Sapoen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May