Column: Welke God gaat helpen?
04 Oct, 00:59
foto
President Chan Santokhi op de driedaagse gebedscampagne, gehouden door de Pinkstergemeente van de Wereldwijde Missionarische Beweging Suriname.


Vanaf het begin was één ding duidelijk. Het zal moeilijk zijn om een nieuwe minister van Financiën en Planning te vinden en dat ondanks het licht van de president in de donkere tunnel. Armand Achaibersing heeft vanaf 13 augustus, zijn brief die op 1 augustus al was geschreven, gedropt bij de regeringsleider. Bijkans twee maanden later, is nog niemand gevonden die zijn bil wil branden op de stomende stoel.

De president heeft tien namen gepresenteerd gekregen als mogelijke kandidaten. Geen van hen is echter geschikt bevonden. Sommigen wilden niet - zoals Achaibersing het gedaan heeft - hun paspoort inruilen. En dat voor nog geen 1.000 euro in de maand. Begrijpelijk dat de vorige minister zijn honorarium maar terug stortte in 's landskas, want hij had de job niet aangenomen voor het geld. Nu wordt er verder gezocht naar een geschikte kandidaat die super stressbestendig moet zijn om deze functie aan te kunnen. En die kandidaten zijn gezien de omstandigheden inderdaad bijna onmogelijk te vinden.

Hoewel er veel werk is verzet om de economie op de verroeste rails te krijgen, zit het land nog midden in alle puinhoop. De koers kan met geen enkel touw worden beteugeld, want die is op hol geslagen. De koers reflecteert het beleid van de regering. Er wordt nog teveel geld uitgegeven, zonder dat er verdiensten daartegenover staan. Er moet opnieuw onderhandeld worden met het IMF, terwijl de schuldeisers van Oppenheimer niet over de nog te bouwen Corantijnbrug willen komen.

Iemand die op de stoel van Financiën wil komen zitten, weet van te voren dat hij een onmenselijke taak moet uitvoeren, waar nog bovenop komt dat je afhankelijk bent van besluiten die buiten je om in de regeringstop worden genomen. De president wil een window hebben, waardoor hij steeds kan kijken hoe de situatie eruit ziet. En als hij weer voor zeer belangrijke zaken op reis is, waarbij kostbare deviezen moeten worden uitgegeven, zal zijn waarnemer constant door het raam kijken. Het financiële beleid wordt voor een groot deel bepaald door politieke besluiten en niet de macro-economische situatie. De politiek heeft voor een maand de EBS-verhoging teruggedraaid. IMF zal dat niet leuk vinden!

Het is helemaal begrijpelijk dat het staatshoofd binnen een week tijd heel wat verschillende gebedshuizen en diensten heeft bezocht. Hij heeft gebeden tot verschillende verschijningsvormen van God. Chan is met Navratri begonnen in de donkerste nacht met het bidden en elke dag werd chaand de maan een stukje voller. Met zoveel problemen, moet de hulp van de Allerhoogste worden gevraagd. De reddende hand is tot nu toe echter uitgebleven. Mogelijk dacht Jezus dat Shiva te hulp zou schieten. Allah dacht dat Jehova zou helpen. Godin Doerga dacht dat Moeder Maria zou zorgen voor een zachte landing. Daarom richten de meeste mensen hun gebeden tot één verschijningsvorm van God, waardoor ze op het moeilijkste moment bij de val hun nek niet breken.

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 04 June
Saturday 03 June
Friday 02 June