Bee wil in december starten met de begrotingsbehandeling
30 Sep 2022, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft de buitengewone openbare vergadering donderdag geleid. De president heeft de jaarrede gehouden en de begroting 2023 aangeboden. (Foto: DNA)


Assembleevoorzitter Marinus Bee streeft ernaar om in december te starten met de begrotingsbehandeling 2023. Dit deelt hij mee in gesprek met Starnieuws. De begroting is gisteren aangeboden door de president, voorafgaand aan de jaarrede. Begin november zal gestart worden met de Algemene Politieke Beschouwingen. Hierna zal de begroting worden behandeld. “Natuurlijk hangt het af van alle voorbereidingen zoals het bestuderen van de begroting. Dit moet ook nog besproken worden met de fracties”, zegt Bee.

Bee vindt "dat de jaarrede ons gebracht heeft naar een stukje realiteit. We kunnen niet op grote voet leven. De regering heeft beleidsombuiging aangekondigd en dat is goed. We moeten bij de realiteit blijven, te meer we weten dat het volk het bijzonder moeilijk heeft”. Verder zal er weer met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de tafel gezeten worden om te kijken hoe het programma behapbaar te maken voor de samenleving. Dat zijn volgens Bee allemaal goede dingen die gehoord zijn in de rede van de president.

“Dit is de derde jaarrede van de president. Dit betekent dat je in de tweede helft van je regeerperiode zit. Je gaat het nu moeten doen anders is het game over”, benadrukt Bee. Hij gaf ook aan blij te zijn dat de president echt dichtbij de realiteit staat met betrekking tot de armoedebeleving in de samenleving en dat er daarvoor duurzame oplossingen moeten komen.

Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, zegt dat hij de jaarrede nog moet gaan bestuderen, ook al heeft hij de toespraak gevolgd. “Feit is dat de begroting is toegenomen en dat heeft allemaal te maken met de wisselkoersen”, zei Rusland. Hij staat achter de president in het krachtig ondersteunen van de productiesector, zodat de exporten toenemen en het land daarmee deviezen kan verdienen. Met het verdienen van deviezen kan de koers in toom gehouden worden, waardoor er een stabielere situatie ontstaat en beter gepland kan worden.

De bezorgdheid van de NPS is nog steeds hoe grote delen van het volk die het moeilijk hebben, verlichting te brengen zodat zij niet verzuipen. “Wij weten dat het volk het bijzonder moeilijk heeft. Er zijn vele issues die grote uitdagingen zijn voor het volk. No matter welke begroting wordt ingediend door welke regering dan ook, willen wij kijken wat wij concreet voor de kleine man kunnen doen”, voert Rusland aan. De NPS zal tijdens de begrotingsbehandeling gedetailleerd ingaan op diverse vraagstukken

Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May