Natio verslaat Nicaragua in Almere met 2-1
22 Sep 2022, 21:02
foto
Enthousiaste supporters van natio met de Surinaamse vlag op de tribune in het Yanmar-stadion van Almere City. (Foto: Diederik Samwel)


In het vrijwel uitverkochte en in Surinaamse sferen ondergedompelde Yanmar-stadion van Almere City, heeft natio donderdagavond op de valreep met 2-1 gewonnen van Nicaragua. Invaller Jeredy Hilterman kopte zijn ploeg in de slotseconden naar de overwinning, nadat de Midden-Amerikanen twee minuten daarvoor op gelijke hoogte waren gekomen. Met de oefenwedstrijd maakte Aron Winter zijn debuut als interim-bondscoach.

Winter had niet alle spelers tot zijn beschikking die de technische staf had opgeroepen. De afgelopen dagen kreeg hij te maken met vijf afzeggingen: Sean Klaiber, Sheraldo Becker, Tjaronn Chery en Myenty Abena bleken geblesseerd, terwijl Gleofilo Vlijter geen visum had gekregen om vanuit Israël naar Nederland te vliegen. Het basiselftal zag er daarom anders uit dan Winter vooraf had bedacht.

Hoewel Winter pas afgelopen maandag kennismaakte met zijn selectie, zag het spel van natio er verzorgd uit. Suriname koos nadrukkelijk voor de aanval en drong de tegenstander veelvuldig terug op eigen helft. De mannen van Winter lieten bij vlagen vlotte combinaties zien.

Leerdam dook een keer vrij op voor keeper Alyer Francisco, maar kreeg zijn voet niet echt tegen de bal. Kort daarna kopte Florian Jozefzoon net naast, uit een voorzet van de mee opgekomen back Ridgeciano Haps. Halverwege de tweede helft was het wel raak toen Mitchel te Vrede na goed doorzetten van Diego Biseswar hard kon uithalen. Na een afgeslagen corner schoot Shaquille Pinas vervolgens in kansrijke positie over het doel. Als aanvoerder was hij een van de beste spelers op het veld: halverwege de tweede helft krulde hij de bal met een fraaie curve op de paal.

Na de 1-0 kwam Nicaragua iets beter in de wedstrijd, al was dat vooral het gevolg van balverlies en slordige passing op het Surinaamse middenveld. Ook in de tweede helft had natio het meeste balbezit, maar moest de verdediging wel alert blijven bij uitbraken van de Nicaraguanen.

Winter toonde zich na afloop opgelucht over de overwinning. Omdat niet al zijn spelers fit genoeg waren voor een volledige wedstrijd, moest hij in de tweede helft vijf wissels doorvoeren. Daardoor raakte zijn ploeg volgens hem de grip op de wedstrijd kwijt en wist Nicaragua na balverlies via rechtsback Josué Abraham, gelijk te maken.

De bondscoach was vooral blij dat zijn ploeg als eenheid op het veld had gestaan en dat hij had teruggezien wat hij de jongens op de training had meegegeven: ‘Gezamenlijk druk zetten en snel weer in balbezit komen. Ik vond het mooi om te zien hoe ze die opdracht hebben uitgevoerd.’

Dat hij behalve de in de basis gestarte Ivenzo Comvalius ook Gilberto Cronie, Jamilho Rigters en Jeamy Naana speeltijd had gegeven, vond Winter niet meer dan logisch. ‘We spelen hier met het Surinaamse elftal en dan ga ik niet alleen profs uit Europa opstellen. De jongens uit Suriname zijn bovendien goede spelers, anders zaten ze niet bij de selectie.’

Het deed Winter goed om in Nederland het Surinaamse volkslied te horen en vervolgens op de bank bij natio te mogen zitten. ‘Ook de kennismaking met de spelers is me uitstekend bevallen. De sfeer in de groep is goed: er wordt een hoop plezier gemaakt. En als ik dan vanavond het enthousiasme op de tribune van de Surinaamse fans hoor en zie; dat is echt genieten.’ Maar of hij na de wedstrijd tegen PEC Zwolle van aanstaande maandag aanblijft als bondscoach, laat hij in het midden. De afspraak is dat hij eerst alles op zich af wil laten komen en dan in alle rust gaat evalueren.

Diederik Samwel
Advertenties

Friday 01 December
Thursday 30 November
Wednesday 29 November