Nederland helpt om zakendoen Suriname te vergemakkelijken
13 Sep 2022, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk toost met de Nederlandse premier Mark Rutte. Gisteravond was hij prominent aanwezig op de receptie. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Nederlandse premier Mark Rutte en president Chan Santokhi hebben op een persconferentie maandag het verbreden en het verdiepen van de vriendschapsbanden benadrukt. Nederland zal helpen om zakendoen in Suriname aantrekkelijk te maken, want nu duurt het bijkans 1.5 jaar om een bedrijf te openen. Over uitspraak van ex-president Desi Bouterse "dat Rutte mag oprotten", stelt de premier dat zulke zaken "bij het vak horen". En vicepresident Ronnie Brunswijk die net als Bouterse voor drugshandel veroordeeld is in Nederland, zal hij in zijn functie wel de hand drukken. Dit gebeurde inderdaad ook gisteravond op de receptie.

Of Nederland 'sorry' moet zeggen tegen Suriname over het koloniaal verleden, bleef president Santokhi op de vlakte. Er is onlangs een parlementaire commissie naar Suriname gekomen om de koloniale geschiedenis te bestuderen. Tijdens de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee zal Rutte wel dieper ingaan op deze kwestie. Het gesloten houden van de archieven over de jaren tachtig van de vorige eeuw, merkte de Nederlandse regeringsleider op dat het puur om wettelijke bepalingen gaat. Er zijn echt geen spannende zaken erin. Er worden wel steeds meer archieven opengesteld. Rutte zal nagaan welke mogelijkheden er nog zijn, maar het bestuderen van de archieven neemt tijd.

Suriname staat op de 162e plek op de Ease of doing business index. Dit schrikt investeerders af. Het is niet zo een klus om zakendoen te vereenvoudigen waardoor Suriname op een betere plek terechtkomt. Hieraan zal Nederland een bijdrage leveren. Ook het restant verdragsmiddelen van ongeveer 18 miljoen euro zal worden ingevuld, waarbij volksgezondheid een prioriteit is. Ook steun om de veiligheid op te voeren staat hoog op de lijst. De lange wachttijden voor visa en visumvrij rijzen naar Nederland zijn eveneens aan de orde gekomen. Nederland zal een goed woordje doen bij de Europese Unie, terwijl ook beloofd is de perikelen rond visa, aan te pakken.

Santokhi heeft Rutte gevraagd om steun bij de heronderhandeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland heeft zitting in de Executive Board. De regering wil bijstelling van enkele zaken waarvan de effecten te zwaar drukken op de samenleving. De president gaat 14 september naar de Verenigde Staten. Hij zal een onderhoud hebben met de IMF-directeur en zal ook de Verenigde Naties toespreken.


Advertenties