Ali: Top op hoog niveau om visserijproblemen aan te pakken
08 Sep 2022, 09:42
foto
President Chan Santokhi (l) en de Guyanese president Irfaan Ali.


President Irfaan Ali van buurland Guyana heeft gisteren, woensdag, aan verslaggevers verteld dat hij met Suriname is overeengekomen om binnen twee weken een bijeenkomst op hoog niveau te houden om de visserijproblemen aan de grens aan te pakken. Ali zei dat hij blij was met de reactie van Suriname in de 24 uur nadat Guyana zijn protestverklaring had afgelegd.

In krachtige taal zei de regering van Guyana dinsdag dat Suriname had beloofd in totaal 150 SK-visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers, voortbouwend op een belofte die in 2020 aan president Ali is gedaan. Er is echter niets gebeurd en de Guyanese vissers worden lastiggevallen, zei de regering van Georgetown.

Ali zei dat Suriname zich ook zorgen maakt over de verhuur van visvergunningen aan Guyanese vissers door hun Surinaamse tegenhangers, wat zal worden besproken wanneer de twee ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoeten. Voorafgaand aan de vergadering delen de twee partijen gegevens.

"We zijn erg overtuigd van onze zaak. We hebben alle gegevens", zei Ali. "Ze hebben alle gegevens met hen gedeeld. Ik heb zelf sleutelfiguren van de Surinaamse privésector gebeld om hen te laten begrijpen dat we iedereen hier gelijk behandelen, iedereen hier een kans geven en dat ze ervoor moeten zorgen dat Guyanezen een vergelijkbare behandeling krijgen."

Hij voegde eraan toe dat Guyana "andere opties" tot zijn beschikking heeft als lid van de Caribische Gemeenschap (Caricom), maar dat Guyana dat nu niet zal onderzoeken.

Het oplossen van dit probleem zal dienen als een lakmoesproef voor hoe de twee landen kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van hun aardoliereserves, met name gas. Op basis van eerdere bijeenkomsten op hoog niveau kwamen de landen overeen om een ​​gedeelde gasstrategie te vormen. Ze zijn van plan om gas te gebruiken om energiezekerheid te krijgen en om buurlanden te bevoorraden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May