Schuldeiser SLM wil stopzetting herstructureringsplan
08 Sep 2022, 00:00
foto


Het Amerikaanse bedrijf AELF MSN 224, LLC, heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en alle leden van de raad van commissarissen (rvc). De schuldeiser wil dat de herstructurering van de SLM wordt gestaakt, totdat de rechter in bodemprocedure over de rechtmatigheid daarvan heeft geoordeeld. AELF heeft aangegeven een vordering van US$ 4.1 miljoen te hebben op de luchtvaartmaatschappij en wil een voorschot van US$ 2.463.001 (60%).

De schuldeiser wordt vertegenwoordigd door raadsman Richard Tjon-A-Joe van Naarendorp Advocaten, terwijl de SLM en rvc-leden Gerold Sewcharan in de arm hebben genomen. Het kort geding dient vandaag. Uit alle feiten en omstandigheden blijkt het spoedeisende belang, aangezien de betalingsonwil voortduurt en de SLM onrechtmatige gedragingen verricht die de verhaalsmogelijkheden frustreren.

Het kort geding dat op 22 augustus is ingediend, heeft een vordering ingesteld tegen de SLM, Paul de Haan, Xaviera Jessurun, Henry Klas, Ganesh Laighsingh, Leo Brunswijk, Freddy Palatta, Ruben Ravenberg en Mahinder Sewgobind. Hij stelt hen hoofdelijk aansprakelijk, omdat de rvc-leden het bestuur adviseren. AELF is een in de Verenigde Staten van Amerika gevestigd vliegtuigverhuurbedrijf en heeft een Airbus A340-300 verhuurd aan de SLM. Het is een geschil ontstaan tussen de eiser en de SLM over een afkoopbedrag van US$ 23.5 miljoen. In juni 2020 is een schikkingsovereenkomst gesloten, waarbij overeengekomen is dat US$ 4.1 miljoen betaald zou worden. In december 2020 is US$ 25.000 betaald, in januari 2021 US$ 10.000 en in februari 2021 US$ 10.000.

De eiser stelt dat de SLM vier keren is aangezegd om de schuld te betalen. In april 2021 heeft AELF het bedrag van US$ 4.1 miljoen onmiddellijk opeisbaar gesteld. Benadrukt wordt dat van de oorspronkelijke vordering bijkans US$ 20 miljoen is verlaagd en ondanks talrijke aanzeggingen, er tot op heden niet is betaald. De poging van eiseres om het geschil in der minne te beslechten, heeft geen vruchten afgeworpen. De SLM wordt wanprestatie verweten.

AELF stelt dat de bedrijfsherstructurering die de SLM aan het doorvoeren is, een negatief effect zal hebben op de schuldeisers. De bezittingen van het bedrijf zullen opgaan in de nieuwe Arena bedrijvengroep en de 'oude' bedrijven zullen achterblijven met de schulden. Eiseres maakt zich ernstige zorgen dat de herstructurering tot gevolg zal hebben dat de schuld niet betaald zal worden. Het voornaamste doel van de herstructurering zou zijn dat de schulden niet worden betaald. Aangevoerd wordt dat de SLM stelt in financiële problemen te verkeren, maar rechtshandelingen uitvoert met verregaande financiële consequenties. Aangehaald worden verkoop van activa en aangaan van contracten met consultants tegen buitensporige vergoedingen, terwijl bewust nagelaten wordt om te voldoen aan de betalingsverplichtingen jegens AELF.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May