Orkaan Kay sterkt aan tot categorie 2
07 Sep 2022, 04:13
foto
Een kraan verwijdert een jacht uit de jachthaven voor de komst van orkaan Kay, in Cabo San Lucas, staat Baja California Sur, Mexico. (Foto: Reuters)


Orkaan Kay, die afgelopen weekend drie mensen het leven kostte in Mexico, zal naar verwachting aansterken tot een storm van categorie 2 en zou de volgende anderhalve dag verder kunnen toenemen tot een "grote" storm. De storm bevindt zich momenteel boven de Stille Oceaan, ongeveer 515 km ten zuidwesten van het puntje van Baja California, de thuisbasis van de populaire toeristische stad Cabo San Lucas, volgens het in Miami gevestigde National Hurricane Center (NHC).
 
"De verwachting is dat Kay zal blijven intensiveren en deze dinsdagmiddag en -avond orkaan categorie 2 zal bereiken", zei een woordvoerder van de Mexico's National Water Commission, CONAGUA op een persconferentie.

Een storm van categorie 2 heeft aanhoudende winden van 154 tot 177 km per uur. Het NHC zei dat versterking wordt voorspeld in de komende 36 uur, en in die tijd zou Kay een grote orkaan kunnen worden, gedefinieerd als een storm van categorie 3 of sterker.

Kay zal naar verwachting donderdag en vrijdag de west-centrale kust van het Mexicaanse schiereiland Baja California bereiken. Zware regenval van Kay kan tot donderdagavond leiden tot plotselinge overstromingen, inclusief aardverschuivingen, in delen van West-Mexico, inclusief het schiereiland, zei het NHC.

De Mexicaanse regering heeft een tropische stormwacht uitgevaardigd aan de oostkust van het schiereiland van Loreto tot Santa Rosalia.

In het weekend beschadigde Kay huizen, velde het bomen en overstroomde het rivieren in de deelstaat Guerrero en in de haven van Acapulco, aan de Pacifische kust.

In de Atlantische Oceaan werd verwacht dat de tropische storm Earl ten noordoosten van Puerto Rico zou versterken na zware regenval over de Benedenwindse Eilanden, de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden en Puerto Rico.

Op maandag bevond Earl zich ongeveer 595 kilometer ten noorden van het eiland St. Thomas en ging naar het noorden met 7 km per uur. Earl had een maximale aanhoudende wind van 100 km per uur en zou later deze week uitgroeien tot een grote orkaan terwijl hij naar de open Atlantische Oceaan draaide.

Ondertussen verzwakte orkaan Danielle ver boven de Atlantische Oceaan - zo'n 1290 kilometer ten noordwesten van de Azoren. Het had een maximale aanhoudende wind van 120 km per uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May