Column: Borrelpraat no. 730
04 Sep 2022, 22:50
foto


“Beste Borrelbroeders, ik sta paf, ik sta versteld, ik val van mijn barkruk van verbazing.”
“Neem je glas niet mee als je valt. Waarom jouw verbazing?”
“Het presidentiële onderzoeksteam naar betaling aan externen in de SLM-kwestie zegt dat die hele ophef, die hele dyugudyugu ‘…al met al op een storm in een glas water lijkt.”
“Ow, dus niets aan de hand! We maken zomaar een kouwe drukte van deze zaak. Wie denkt dat zogenaamd onderzoeksteam met dit gebazel voor de gek te houden?”
“En nog mooier: het onderzoeksteam stelt verder in zijn 12 pagina’s tellend eindrapport dat ‘het jammer is dat deze kwestie niet in de kiem gesmoord is.”
“Heb je ooit van je leven! Dus een presidentiële onderzoekscommissie durft met droge ogen te stellen dat het jammer is dat deze zaak niet al vanaf het begin weggedrukt werd.”
“Ja, net zoals je met een laars een vieze kakkerlak doodtrapt en met wraak in de grond wrijft.”
“Maar coalitietopman Leo heeft de zaak in M’mantin tori gebost.”
“Omdat de directie dat IPB-bisnisclass reizen van RvC-leden wilde stoppen en meneertje voelde zich beknot, zo zegt De Haan in P’tata.”
“Nou, er zitten zeven leden in de RvC, de prescom en zes. Hoe kan de prescom die de directie moet controleren zitting hebben in een Crisis Management Team (CMT), samen met de directeur De Haan en die Pre-nobele Slimme Dieftige Jongen?”
“Plus dat CMT hield info achter voor de rest van de RvC, omdat daarin een kritisch lid vanwege de vakbond zat.”
“Maar mijn hemel, als je een herstelplan wil uitvoeren, hoe ga je dat buiten de bond om doen? Dan ga je juist stakingen krijgen, want die info komt toch naar buiten.”
“Dat is een teken dat dat CMT-dingen wilde doordrukken en zaakjes deed, die waarschijnlijk niet pluis waren, want waarom schuw je als prescom dan je eigen RvC?”
“En uit die verklaring van dat onderzoeksteam blijkt duidelijk dat dat CMT werd aangestuurd door die cluster van ministers, bestaande uit Bibis Ramdiedient, Financiën Achaiber en Transportman Jubitaantje.”
“En dat hele onderzoeksrapport ademt weer eens zwaar de onwelriekende geur en de conflicterende toon uit van de opsteller achter de schermen, de ‘auctor intellectualis’, onze   Bibilaris Albertianus Ramdinaris Liegveldatus a la dollus.”
“Meester, u bent dronken, noh? Want u slaat potjeslatijn uit.”
“Dus volgens de onderzoekscommissie heeft de president in feite ten onrechte de werkrelatie verbroken met die platvloerse Pre-nobele boef uit het Noorden, die onnozel lachende leerling-advocaat. Die verdiende internationaal gezien echt geen buitensporig euro-uurloon alhier.”
“Wachten jullie even, was er hier sprake van een werkelijke onafhankelijke onderszoekscommissie?”
“Mi no sabi. Ene Wijnstekker en ene Sewbindgow, weet ik veel, zaten erin.”
“En opeens blijkt dat er intussen, nog tijdens De Haan als directeur, nog een pand van de SLM is verkocht. Nu eentje in Suriname en wel aan de Sophie Redmondstraat.”
“Voor hoeveel en aan wie?”
“Hou je vast, dat gebouw met een terreinoppervlakte van iets meer dan 750 vierkante meter werd voor iets meer dan 680.000, - US gekocht door het Kabinet van de President.”
“Wat? Dus voor 900,- US per vierkante meter? Dit zaakje stinkt, al is er een taxatierapport bijgevoegd. Allemaal doorgestoken kaart. Zelfs het Onafhankelijkheidsplein haalt volgens mij nog geen 900 US per vierkante meter.”
“En waar haalt het Kabinet van de President zoveel geld vandaan? En is dat Kabinet van de pres bevoegd om buiten alle comptabele regels om, onroerend goed aan te kopen? Zogenaamd om beter te functioneren?”
“En is dit buiten de minister van Financiën om gegaan? Wist hij hiervan? Of heeft hij zijn ontslag ingediend juist toen hij te weten kwam dat dit en andere kroekets achter zijn rug om bedisseld waren?”
“Voor dit soort riekende zaakjes is er wel snelsnel meer dan een half miljoen US-dollar vrijgemaakt om in die bodemloze put van Trusted Wings te smijten om aan luxe uurlonen van toppers en adviseurs te verdelen.”
“Bijna nul-komma-zeven miljoen Amerkan dalla, dat is omgerekend zo een 17 miljoen SRD.”
“Dan is er al maanden geen geld om hardwerkende gezondheidszorgers hun al lang beloofde covid-toelage uit te betalen? En zijn er nauwelijks medicijnen voor de nierdialyse, voor hartpatiënten en kankerpatiënten? Zelfs het simpele aspirine, gebruikt als bloedverdunner, was tot voor kort nergens te vinden.”
“Geen wonder dat het AZ-personeel nu helaas het been stijf houdt en Alles of Niets eist. Ze geloven niet meer in die loze beloften van weer zo een cluster van ministers.”
“En ondanks de verruwing van de criminaliteit komt een bepaalde minister doodleuk zeggen dat hij zich veilig voelt. Geen kunst met zoveel lijfwachten om je heen die door de belastingbetalers betaald worden,”
“Hebben jullie gelezen hoe een respectabele jurist het Openbaar Ministerie met de grond gelijk maakt? Het OM blaft op commando van de politieke machthebbers. Het OM is partijdig en rancuneus.”
“Is dat hetzelfde OM dat de voorzitter van DNA na ‘gedegen onderzoek’ vrij heeft gepleit van financiële onregelmatigheden? Moest de CLAD dit niet eerst onderzoeken?”
“Jawel, en datzelfde OM dat bezig is de zaak van de SLM en EBS te onderzoeken. Die zullen dus ook vrijgepleit worden, blaf, blaf, yes master, hijg, hijg, heb ik goed gedaan? Krijg ik een kluif?”
“Gelukkig was er wel een driedaagse lekkere en gezellige fostin patu cookout op het Plein.”
“Met lekker eten scoren we gelukkig nog goed. Proost daarop.”
“Ja, proost.”
“Maar ik wilde nog praten over die VeePee die Paramaribo tot een verkiezingsslachtveld wil maken en meneer heeft de NPS ervan lang gegeven dat die toentertijd in Marowijne wel lekker gebruik heeft gemaakt van dat oneerlijk kiesstelsel…”
“Jonge vriend, we hebben al ‘proost’ gezegd, dus: a vergadering tapu. Een volgende keer gaan we over dat kiesstelsel alcoholiseren.”
“Ja, maar met ‘one man one vote landelijk’ zoals onder andere Alphons Levens al jaren…”
“Nogmaals: proost, anders m’n Bee yu!”

Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April