China: Door droogte getroffen gebieden krijgen regen
30 Aug 2022, 08:49
foto
In een gemeenschapsreservoir dat bijna leeg liep, nadat de keermuur begon te lekken, is gebarsten droge modder te zien. Warm weer en droogte versnelden het waterverlies in het dorp Longquan in de gemeente Chongqing in het zuidwesten van China. (Foto: AP)


Meer dan 100.000 mensen zijn maandag naar veiliger gebieden verhuisd, omdat zware regenval overstromingsrisico's met zich meebracht in een regio in het zuidwesten van China die het grootste deel van de zomer werd verwoest door een hittegolf en droogte. In delen van de provincie Sichuan en de stad Chongqing werd in ieder geval tot dinsdag zware regen voorspeld.

Chongqing, een megastad gebouwd in een heuvelachtig gebied en die ook uitkijkt over de omliggende bergen en het platteland, gaf voor beide dagen een plotselinge overstromingswaarschuwing af.

Maar het Chinese meteorologische agentschap handhaafde een nationale oranje waarschuwing voor droogte, het op een na hoogste niveau, omdat de hitte in veel delen van het zuiden van het land aanhield, aldus het officiële Xinhua News Agency. Het adviseerde strikt waterbehoud en het gebruik van noodwaterbronnen om mensen en vee te bevoorraden.

De Sichuan Emergency Management Administration zei maandag dat 119.000 mensen zijn geëvacueerd. Een dorp onder de jurisdictie van de stad Guangyuan registreerde 18,8 centimeter regen, zei de staatsomroep CCTV. De stad was een van de twee in Sichuan die het zwaarst door de droogte werden getroffen.

In Sichuan, Chongqing en de naburige provincies Gansu en Shaanxi in het noorden is een noodhulpactie op nationaal niveau IV van kracht voor overstromingen, de laagste in een systeem met vier niveaus. De harde, door de zon gebakken grond die door de hittegolf is achtergelaten, vergroot het risico op natuurrampen als het regent, aldus het officiële Xinhua News Agency.

De verandering in het weer zorgde voor enige verlichting van de hitte, en de fabrieken in Sichuan konden de fabrieken in Sichuan weer volledig van stroom voorzien na twee weken van beperkingen als gevolg van verminderde waterkrachtproductie.

De regen zou boeren moeten helpen wiens rijst, pittige Sichuan-pepers en andere gewassen aan het verdorren waren tijdens een langdurige droogte die de gemeenschapsreservoirs verminderde tot grotendeels gebarsten aarde.

Temperaturen bereikten 40 graden Celsius in wat meteorologen de sterkste hittegolf in China noemden sinds het bijhouden van gegevens in 1961.

De stroomvoorziening in Sichuan voor commercieel en industrieel gebruik "is volledig hersteld", aldus CCTV op haar website. De vraag van huishoudens naar airconditioning nam af naarmate de temperatuur matigde en de regenval de hydro-elektrische reservoirs begon aan te vullen.

De opwekking van waterkracht in de provincie steeg met 9,5% vanaf het dieptepunt, meldde de staatsomroep. Het dagelijkse stroomverbruik door huishoudens daalde met 28% van een piek van 473 miljoen tot 340 miljoen kilowattuur, aldus het rapport, daarbij verwijzend naar Zhao Hong, marketingdirecteur van de dochteronderneming van State Grid in Sichuan.

"De tegenstelling tussen vraag en aanbod van stroom in Sichuan zal in de komende drie dagen in principe worden opgelost", zei Zhao.

De dalende waterkrachtproductie zette de nutsbedrijven in Sichuan ertoe aan het gebruik van kolengestookte elektriciteitscentrales op te voeren, waardoor de inspanningen om de CO2- en andere emissies te verminderen, tijdelijk werden teruggedrongen.

Volgens Caixin, een Chinees zakelijk nieuwsmagazine, is het aandeel van de stroom in Sichuan dat afkomstig is van steenkool, gestegen van 10% naar 25%, met 67 centrales die op volle capaciteit draaien.

Sichuan wordt meestal gezien als een succesverhaal over schone energie in China, dat 80% van zijn elektriciteit uit waterkracht haalt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May