Lage waterstanden Donau ontbloten Duitse oorlogsschepen
19 Aug, 14:58
foto
Wrakstukken van een Duits oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog zijn blootgelegd door de lage waterstand in de Donau in Prahovo, Servië. (Foto: Reuters)


De ergste droogte in jaren in Europa heeft de machtige Donau tot een van zijn laagste niveaus in bijna een eeuw gedwongen, waardoor de rompen van tientallen met explosieven beladen Duitse oorlogsschepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt van de Servische rivierhavenstad Prahovo zijn gezonken, zijn blootgelegd.

De schepen behoorden tot de honderden die in 1944 langs de Donau tot zinken werden gebracht door de Zwarte Zee-vloot van nazi-Duitsland toen ze zich terugtrokken van de oprukkende Sovjet-troepen. De wrakken belemmeren nog steeds het rivierverkeer tijdens lage waterstanden.

De droogte van dit jaar - door wetenschappers beschouwd als een gevolg van de opwarming van de aarde - heeft echter meer dan 20 rompen blootgelegd op een stuk van de Donau bij Prahovo in het oosten van Servië, waarvan vele nog steeds tonnen munitie en explosieven bevatten en een gevaar vormen voor de scheepvaart .

"De Duitse vloot heeft een grote ecologische ramp achtergelaten die ons, mensen van Prahovo, bedreigt", zegt Velimir Trajilovic (74), een gepensioneerde uit Prahovo die een boek schreef over de Duitse schepen.

Arbeiders in de lokale visserijsector lopen ook gevaar, ook uit Roemenië, dat aan de overkant van de rivier ligt.

Maanden van droogte en recordhoge temperaturen hebben het rivierverkeer op vitale slagaders in andere delen van Europa, waaronder Duitsland, Italië en Frankrijk, gesmoord. In Servië hebben de autoriteiten hun toevlucht genomen tot baggeren om de vaarroutes op de Donau open te houden.

Bij Prahovo hebben sommige rompen het bevaarbare gedeelte op dit stuk van de Donau verkleind tot slechts 100 meter van 180 meter.

Verspreid over de rivierbedding, hebben sommige schepen nog steeds torentjes, commandobruggen, gebroken masten en verwrongen rompen, terwijl andere grotendeels onder zandbanken liggen. In maart heeft de Servische regering een aanbesteding uitgeschreven voor de berging van de rompen en de verwijdering van munitie en explosieven. De kosten van de operatie werden geschat op 29 miljoen euro (US$ 30 miljoen).
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November