5 doden, 68 Haïtianen gered uit wateren bij Puerto Rico
29 Jul 2022, 14:14
foto
Geredde migranten lopen op de kust van Mona Island, ten westen van Puerto Rico. Minstens vijf migranten verdronken en tientallen anderen werden donderdag gered nadat een vermoedelijke mensensmokkelboot de groep had afgezet in wateren nabij het onbewoonde eiland in het westen van Puerto Rico. (Foto via AP)


Minstens vijf Haïtiaanse migranten zijn verdronken en 68 anderen zijn donderdag gered nadat een vermoedelijke mensensmokkelboot de groep had afgezet in wateren nabij een onbewoond eiland ten westen van Puerto Rico. Het incident is het laatste in een reeks dodelijke reizen door de noordelijke Caraïben met voornamelijk Haïtiaanse migranten die hun land ontvluchten te midden van een toenemende politieke en economische crisis en een piek in bendegerelateerde moorden en ontvoeringen.

Federale en lokale autoriteiten hebben het gebied bij Mona Island enkele uren doorzocht nadat ze een telefoontje kregen van rangers van het Department of Natural Resources van Puerto Rico, die de migranten voor het eerst zagen. Ambtenaren hebben vastgesteld dat er geen extra mensen werden vermist, op basis van interviews met overlevenden, vertelde de woordvoerder van de Amerikaanse kustwacht, Ricardo Castrodad, aan The Associated Press. Hij zei dat 41 mannen, 25 vrouwen en twee kinderen het overleefden, eraan toevoegend dat niemand dringende medische problemen had.

Jeffrey Quiñones, woordvoerder van de Amerikaanse douane en grensbescherming, zei dat alle migranten aan boord van de boot Haïtianen waren.

De meeste mensensmokkelboten die Haïtiaanse migranten naar Puerto Rico vervoeren, vertrekken vanuit de naburige Dominicaanse Republiek, die het eiland Hispaniola deelt met Haïti. Sommige kapseizen in de verraderlijke Mona Passage die de twee eilanden scheidt, terwijl andere boten migranten afzetten op kleine onbewoonde eilanden voordat ze Puerto Rico bereiken.

In dit geval vluchtte de boot met de migranten van het toneel, zei Castrodad. De redding komt slechts enkele dagen nadat de autoriteiten in de Bahama's de lichamen van 17 migranten hebben geborgen en nog eens 25 migranten hebben gered nadat hun boot zondag vroeg kapseisde. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek.

In mei verdronken 11 Haïtiaanse vrouwen en 38 anderen werden gered nadat hun boot zonk in de buurt van Puerto Rico. "Dit gebeurt elke dag", zei Castrodad. "Iedereen loopt hetzelfde risico en hetzelfde gevaar."

Een groeiend aantal Haïtianen ontvlucht hun land naarmate bendes machtiger worden na de moord op president Jovenel Moïse op 7 juli 2021. Alleen al deze week gaven de autoriteiten bendes de schuld van het in brand steken van een gerechtsgebouw en een kerk terwijl de oorlogen in de hoofdstad Port-au-Prince heviger werden. Bovendien zijn volgens de Verenigde Naties in minder dan een week tijd meer dan 470 mensen gedood, gewond of verdwenen tijdens bendegevechten in de nabijgelegen sloppenwijk Cite Soleil.

De Franse medische liefdadigheidsinstelling Artsen zonder Grenzen heeft donderdag een verklaring afgegeven waarin staat dat het aantal slachtoffers dat door verdwaalde kogels is geraakt, "aanzienlijk is toegenomen". Een van de alarmcentrales had de neiging om bijna 80 schotwonden te tellen, de meerderheid van hen verdwaalde kogels, zei de organisatie, eraan toevoegend dat veel bewoners thuis opgesloten zitten en niet kunnen vertrekken vanwege het escalerende geweld terwijl hun kogelwonden etteren.

"In sommige van deze gebieden kan het bureau
 patiënten alleen in kelders of kamers zonder ramen behandelen, vanwege het gevaar van kruisvuur en verdwaalde kogels", zei de medische liefdadigheidsinstelling.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April