Haïtiaanse kinderen schuilen op school voor bendegeweld
23 Jul 2022, 15:23
foto
Haïtiaanse kinderen schuilen in een schoolgebouw voor het bendegeweld in hun land. (Foto: Reuters)


Honderden Haïtiaanse kinderen zoeken hun toevlucht op een prestigieuze middelbare school in Port-au-Prince nadat ze zijn ontsnapt aan bendegeweld in de stad Cite Soleil, waarbij deze maand zo'n 400 mensen omkwamen en honderden huizen werden verwoest. Op de uitgestrekte campus van Institution Saint-Louis de Gonzague, die leegstaat door de zomervakantie, slapen kinderen van tieners tot peuters in klaslokalen die dienst doen als geïmproviseerde slaapzalen.

Ze kletsten en maakten grapjes op de speelplaats op vrijdag, speelden verstoppertje of geïmproviseerde voetbalspelletjes met plastic flessen, toen de verslaggever van  persbureau Reuters arriveerde om vragen te stellen over hun situatie.

"De kinderen hebben veel hulp nodig", zegt zuster Rosemiline, een non bij de religieuze gemeenschapsgroep Kizito Family, die zei dat ze stopte met het gebruiken van haar achternaam nadat ze haar geloften had afgelegd. "De situatie is echt slecht waar ze vandaan komen. We wachten op eten, maar wat we krijgen is niet genoeg voor de kinderen", zei ze, eraan toevoegend dat haar organisatie hoopt ze te verhuizen naar vijf andere locaties.

De kinderen maken deel uit van een groep die schooluniformen aantrok om bendeleiders te overtuigen dat ze op weg waren naar school om te ontsnappen aan de turfoorlog, volgens een gemeenschapsorganisator die de inspanningen leidde om de kinderen onderdak te geven. De overgrote meerderheid was daar zonder hun ouders, van wie de meesten Cite Soleil niet konden verlaten vanwege aanhoudend bendegeweld, zei hij. Uit angst voor represailles van bendes vroeg hij om niet geïdentificeerd te worden.

Een week geleden kwamen er kinderen op school, sommigen op blote voeten. De meesten kunnen nergens naar terug omdat hun huizen zijn afgebrand tijdens de gevechten tussen de G9- en G-Pep-bendes.

Het geweld begon slechts een dag na de eerste verjaardag van de moord op president Jovenel Moise, die de toch al beladen politieke situatie in de Caribische natie verslechterde en het bendegeweld deed toenemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May