Caricom richt zich op meer productie van voedsel
06 Jul 2022, 00:00
foto
Een delegatie van de Caricom onder leiding van voorzitter Chan Santokhi heeft dinsdag een persconferentie gehouden. Dit ter afsluiting van de 43e Caricom-top. (Foto: René Gompers)


De Caricom wil vanaf 2025, 25 procent minder voedsel importeren. Althans, op de 43e Caricom Staatshoofden Conferentie is besloten om door te gaan met dit plan. Dit is zowat het enige besluit waar een duidelijke tijdlijn aan verbonden is. Voor de meeste besluiten en toezeggingen -zoals het verbeteren van de verbinding tussen de lidstaten, het bijwerken van de lijst van welke soort arbeiders zich vrijelijk in de Caricom mogen bewegen of de locatie van de 10 ha land dat Suriname ter beschikking gaat stellen aan de jeugd uit de regio- moeten er vervolggesprekken of studies gedaan worden voordat ze uitgevoerd kunnen worden.

De staatshoofdenvergadering is dinsdag afgesloten. Een vertegenwoordiging van de Staatshoofden, onder leiding van Caricom voorzitter president Chan Santokhi, heeft op een persconferentie uitgelegd waarover er gesproken is. Het komt erop neer dat er -wederom- breedvoerig gesproken is over onder andere het wegmaken van obstakels die de handel tussen de lidlanden belemmeren, het verbeteren van de personen- en goederenverkeer tussen de lidlanden (ook via de lucht), over de situatie in Haïti, de Maagden eilanden, over het samen optrekken voor climate finance: financiering voor projecten die met klimaatverandering te maken hebben.

Er is verder besloten om het regionaal jeugdbeleid te vernieuwen. Suriname heeft aan de Caricom jeugd 10 ha toegezegd. Het land gaat later dit jaar een ook een regionale jeugdbijeenkomst organiseren. Over het  investeren in een regionaal agrarisch plan om tegen 2025, minstens 25 procent van de voedselimport te vervangen met eigen productie, is er weinig gezegd. Heel veel van de ‘talking points’ op de persconferentie komen overeen met de punten aangehaald op de Agri investment Forum in Guyana een maand geleden; weghalen van de handelsobstakels, verbeteren van de transport. Santokhi gaat ook land ter beschikking stellen voor het agrarisch project.

Over Caricom maken tot een regio die zichzelf en de wereld van energie, brandstof en kunstmest zal voorzien zoals eerder door Santokhi is aangehaald, is niets gezegd. Wel is uitgelegd dat geprobeerd wordt om olie van Venezuela te krijgen. Er is uitgelegd dat de de lijst van werkers die vrijelijk mogen bewegen tussen de lidlanden is aangevuld met zij die voldoen aan de definitie van household domestics, agricultural worker of security officer.

De pers had niet veel ruimte om meer duidelijkheid te krijgen over verschillende onderwerpen. De persconferentie is twee uren later begonnen, er was in eerste instantie 45 minuten voor uitgetrokken. Het is uiteindelijk vijf kwartieren geworden. De sprekers hebben benadrukt dat er veel besluiten zijn genomen op de conferentie en dat die nog uitgewerkt moeten worden. Ze stellen dat de 43e Staatshoofdenvergadering  vruchtbaar was.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April