China doneert US$ 50.000 voor watersnoodramp
11 Jun 2022, 12:33
foto
Ook het recreatieoord Berg en Dal heeft zwaar te lijden onder de vele regen.


De Volksrepubliek China biedt een helpende hand en heeft US$ 50.000 vrijgemaakt voor Suriname. De financiële steun is "ter ondersteuning van de watersnoodramp en het herstel na de ramp", laat de Chinese ambassade weten aan Starnieuws. De formele overhandiging van de financiële middelen is volgende week in Paramaribo.

"Wij geloven dat de financiële steun sneller het relevante werk kan ondersteunen", motiveert de ambassade de keuze voor financiën in plaats van een schenking van hulpgoederen. Met de hulp betuigt China zijn medeleven aan Suriname. De ambassade geeft aan dat meerdere districten in Suriname te kampen hebben gehad met zware overstromingen, die hebben geleid tot economische verliezen en schade aan de productiesector alsook het leven van menige mensen. "Het onmiddellijk verstrekken van financiële hulp aan Suriname tegen de overstromingen, weerspiegelt het hoog belang dat China hecht aan de vriendschappelijke relatie met Suriname."

De hulp is een concrete uiting van China’s praktische handelingen om een hechtere China-Caribische gemeenschap te bouwen met een gedeelde toekomst, stelt de ambassade verder.

In april kondigde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, de instelling aan van een 'China-Caribbean Disaster Prevention and Mitigation Fund'. Dit werd gedaan tijdens een ministeriële vergadering tussen China en negen Caribische landen, waaronder Suriname. In de toekomst zal China via dit fonds hulp bieden aan deze landen om hun capaciteit bij natuurrampen te bevorderen.

Op 25 mei verklaarde president Chan Santokhi de door wateroverlast getroffen gebieden tot rampgebied. Naast het treffen van nationale maatregelen, wordt ook om internationale hulp gevraagd. Intussen heeft de Bolivariaanse Republiek Venezuela in het afgelopen weekend een vliegtuig gestuurd naar Paramaribo met hulpgoederen zoals voedingsmiddelen, medicijnen en motorfietsen.


Advertenties