Colombianen zondag naar de stembus
28 May, 02:49
foto
De Colombiaanse presidentskandidaten vlnr: de linkse Gustavo Petro en de centrum-rechtse Federico Gutierrez. (Foto's: Reuters)


Colombianen zullen kiezen uit een linkse veelbelovende verandering, een centrumrechtse kandidaat die wordt gezien als de natuurlijke opvolger van de zittende leider, en een excentrieke zakenmagnaat, tijdens een presidentsverkiezing op zondag.

Gustavo Petro, de linkse, heeft consequent de opiniepeilingen geleid, met ongeveer 40% van de stemintenties. Als niemand meer dan 50% behaalt, vindt er een tweede ronde plaats op 19 juni, wat volgens onderzoeken zou betekenen dat Petro zou winnen.

Petro, een voormalige burgemeester van de hoofdstad Bogota, heeft beloofd de grote inkomensongelijkheid aan te pakken en gratis openbaar universitair onderwijs te bieden. Hij heeft ook aangekondigd dat hij zich zal verzetten tegen de uitbreiding van de olie- en gasindustrie.

"Ik ben hier voor de voorstellen die hij jonge mensen doet", zei studente Viviana Muete (24) eerder deze maand tijdens een Petro-bijeenkomst in de stad Fusagasuga. Muete, die zei dat ze niet altijd het geld had om te blijven studeren, zei dat Petro hoop biedt, wat andere kandidaten niet doen.

Petro zal het in een tweede ronde waarschijnlijk opnemen tegen Federico Gutierrez, de centrumrechtse voormalige burgemeester van Medellín, de tweede stad van Colombia, of zakenmagnaat Rodolfo Hernandez. Gutierrez en Hernandez rekenden in een recente peiling van Invamer, op steun van respectievelijk 27,1% en 20,9%.

Gutierrez wordt gesteund door een mix van Colombia's traditionele politieke partijen en wordt gezien als de ideologische erfgenaam van de huidige president Ivan Duque. Hij heeft gewaarschuwd dat Petro een ramp zou zijn voor de democratie en economie van het land. Gutierrez werd door zijn partij Democratic Center gekozen boven de voormalige runner up van 2014, zakenman Oscar Ivan Zuluaga.

"We willen niet dat links aan de macht ons naar een ramp leidt", zei Marta Neiva (66) terwijl ze wachtte om Gutierrez toe te juichen tijdens een bijeenkomst in Bogota.

Hernandez, die zelfstandig met zijn eigen geld aan de slag gaat, heeft steun gekregen met grillige video's op sociale media en anticorruptiebeloften. Zijn steun kan echter worden aangetast door schandalen uit zijn periode als burgemeester van de stad Bucaramanga en een lopend onderzoek naar corruptie. Hij ontkent enig wangedrag.

De stembureaus sluiten om 16.00 uur. lokale tijd en officials verwachten het resultaat ongeveer vier uur later.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July