Geen gevallen van apenpokkenvirus in Suriname
21 May, 02:51
foto
Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid.


Tot op dit moment zijn er geen meldingen van apenpokken in Suriname. Deze virale infectie die voor het eerst in 1958 werd vastgesteld bij apen, is in de afgelopen weken opgedoken in delen van de wereld. De Verenigde Staten, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Zweden, Canada, Australië en Nederland, hebben gevallen van het apenpokkenvirus geregistreerd. Tot nu toe kwam het virus vooral voor in Centraal- en West Afrika.

Anders dan de naam doet vermoeden wordt het virus door knaagdieren overgebracht, maar kan van dier op mens overgaan. De ziekte is zeer besmettelijk en werd voor het eerst in 1970 bij de mens in de Democratische Republiek Congo vastgesteld.

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid zegt geen rapportages te hebben van de infectieziekte in Suriname. "Als ministerie van Volksgezondheid blijven we alert en naar informatie vragen bij de instellingen die ons moeten rapporteren over huiduitslag en alle andere verschijnselen." Indien het virus zich toch voordoet in Suriname, hoopt de functionaris dat er geen sprake zal zijn van een explosieve uitbraak.

Sommige landen zijn er al toe overgegaan om vaccins tegen het virus in te kopen. Het apenpokkenvirus is een zeldzame virale infectie, waarvan altijd werd gedacht dat het zich niet snel van mens op mens verspreidt. Daar lijkt de voorbije weken echter verandering in te zijn gekomen. De eerste symptomen kunnen gaan van koorts, hoofdpijn en spierpijn, tot gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Het meest kenmerkende is echter de typische huiduitslag. Eerst verschijnen er kleine puntjes op de huid die zich ontwikkelen tot blaasjes gevuld met helder of etterig vocht die na verloop van tijd kunnen openbarsten.


"Voor de artsen zal het een uitdaging zijn om preventieve handelingen te plegen. De inrichting van poliklinieken zal ook anders moeten zijn," anticipeert Gajadhar Sukul. Hij benadrukt dat de samenleving goed moet worden voorgelicht over dit virus. Suriname heeft in het verleden te maken gehad met uitbraken van diverse soorten pokken. Gajadhar Sukul zegt dat het ministerie met diverse actoren om de tafel gaat om een preventiebeleid te formuleren.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August