Haïti: Bende ontvoert 17 mensen uit toeristenbus
09 May 2022, 12:47
foto
De politie in Haiti heeft het heel zwaar om de controle over de bendes in het land te krijgen. (Foto: Reuters)


Een Haïtiaanse bende, 400 Mawozo, die berucht is vanwege ontvoeringen voor losgeld, heeft ten minste 17 mensen gegijzeld uit een toeristenbus waarin ze reisden. Acht van de passagiers zijn naar verluidt Turkse staatsburgers, de overige acht zijn Haïtiaans en de chauffeur komt uit de Dominicaanse Republiek.

Ze werden ontvoerd in hetzelfde gebied buiten de hoofdstad Port-au-Prince, waar vorige maand een Dominicaanse diplomaat werd ontvoerd. De diplomaat werd na vier dagen vrijgelaten.

De Dominicaanse krant El Día beschreef de Turkse staatsburgers als 'missionarissen' die vanuit de naburige Dominicaanse Republiek Haïti waren binnengekomen. Haïtiaanse media zeiden dat ze gegijzeld waren in Croix-des Bouquets, het bolwerk van de 400 Mawozo-bende.

Ontvoeringen voor losgeld zijn de afgelopen twee jaar toegenomen  in Haïti. Volgens het Haïtiaanse Centrum voor Analyse en Onderzoek naar Mensenrechten zijn vorig jaar meer dan 1.200 mensen ontvoerd, van wie 81 buitenlanders.

Onder de vorig jaar ontvoerde buitenlanders waren 17 christelijke missionarissen uit de VS en Canada. De 400 Mawozo-bende eiste US$ 1 miljoen voor de vrijlating van elk van hen. De missionarissen werden uiteindelijk allemaal vrijgelaten na vier maanden in gevangenschap, maar het is niet duidelijk of er losgeld is betaald.

Maar terwijl de ontvoeringen van buitenlanders de macht van Haïtiaanse bendes in de schijnwerpers hebben gezet, zijn het de Haïtianen zelf die de dupe worden van het geweld.

De kinderorganisatie van de Verenigde Naties (Unicef) waarschuwde vorige week dat een half miljoen kinderen de toegang tot onderwijs hebben verloren nadat 1.700 scholen in de hoofdstad en het omliggende gebied waren gesloten als gevolg van schietpartijen met bendes. "Geen enkel kind kan naar school terwijl de kogels door de lucht vliegen", zegt Bruno Maes, vertegenwoordiger van Unicef ​​in Haïti.

De piek in geweld volgt op de moord op president Jovenel Moïse door huurlingen in juli 2021, terwijl rivaliserende facties vechten om de controle over het land te krijgen in het aangezicht van de politie die het moeilijk heeft om de controle te herwinnen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April