A20: Moeders beter waarderen
08 May 2022, 20:12
foto


De Surinaamse moeder is van oudsher bekend als een ‘dya dya uma’. Hoeveel van ons zijn niet opgevoed door een moeder die ons niet alleen gebaard heeft, maar ook dagelijks heeft zorg gedragen voor de huishouding door één of meerdere jobs op na te houden. De verkoop van zuurgoed en ijsjes vinden hun oorsprong bij moeders die op creatieve wijze mogelijkheden en methoden zochten om hun kroost te voeden met of zonder de vader aan hun zijde.

De iets ouderen onder ons zijn bekend met de strenge opvoeding van de Surinaamse moeder, die met één blik zelfs de meest ondeugenden onder ons op andere gedachten kon brengen. De Surinaamse moeder is bekend als een doorvechter die haar kinderen dwars door alles heen liefheeft, ook al moet  dat soms gepaard gaan met een tamarindezweep.

Vandaag mogen wij vanuit onze partij A20 alle moeders feliciteren  met deze dag,  beseffende dat  wij allen komen uit een moeder. Wij mogen trots zijn op de Surinaamse moeder zijn en haar ook bijzonder eren deels met een lach, maar deels ook met een traan.

Het is onze taak als samenleving om zorg te dragen dat de taak van het moeder zijn beter gewaardeerd wordt in onze samenleving en dit kunnen wij doen door enkele simpele dingen:
- Als kinderen te beseffen dat een moeder een geschenk is van God en gewaardeerd moet worden ook al is het simpel vanwege het feit dat ze jou maanden lang letterlijk heeft gedragen in haar lichaam. Dit kan door haar het respect te geven die haar toekomt.
- Als mannen verstaan dat een vrouw geen object is om slechts vader te worden, maar dat zij met haar hele wezen bijdraagt dat het gezin de nodige zorg krijgt.  Ga regelmatig na wat zij leuk vindt of wat zij nodig heeft en creëer regelmatig uw eigen Moederdag.
- Dat we als samenleving begrijpen dat moeders het soms heel moeilijk hebben, soms geen eten hebben, soms radeloos zijn en soms tot het uiterste kunnen gaan om voor hun kroost te blijven zorgen. Laten wij die het kunnen attentie tonen middels een pakje rijst, een blik bruine bonen of iets dergelijk.
- Een moeder  wil gewaardeerd worden, niet bij haar graf of op een speciale dag, maar gewoon elke dag. Dit kan met een belletje of een bloemetje. Het kan ook met iets dat ze leuk vindt, een simpele app of een complimentje.
- Dat de regering bewust wordt dat zij beleid moet maken om moeders die het moeilijk hebben in kaart te brengen  middels doelgerichte programma`s en door samen te werken met organisaties die zich richten om vrouwen te halen uit hun achtergestelde positie. Er zijn vele moeders die alleenstaand zijn , werken en toch naar school gaan om zorg te dragen dat de kinderen een betere toekomst hebben.  Dit moet beleidsmatig ondersteund worden.

Al met al feliciteren wij van A20 alle moeders en aanstaande moeders, jong en oud, zij die gebaard hebben en ook zij die de rol van moeder op zich hebben genomen in de Surinaamse samenleving met deze bijzondere dag. Wij hopen dat wij  in de toekomst met steeds  meer vreugde en trots deze dag mogen herdenken. Dit kan doordat wij gezamenlijk de taak van moederschap lichter en aangenamer maken voor de vrouw. We eindigen met een bekende Surinaamse gezegde als ode naar alle moeders toe: ‘Mama na sribi krosi, a no de tapu dede, ma a de tapu syen ’. 

HET KAN ANDERS, WAN TRAFA`S DE!

Advertenties