Lebi Doti, Baku en Pisian dreigen onder water te geraken
06 May 2022, 04:06
foto
Het water in het stuwmeer blijft stijgen ondanks het spuien door Staatsolie. Bewoners van de dorpen Lebi Doti, Baku en Pisian vrezen het ergste.


Bewoners van de dorpen Lebi Doti, Baku en Pisian  op het stuwmeer roepen dringend de hulp in van de autoriteiten. Door het stijgende water dreigen deze dorpen onder het wateroppervlak te verdwijnen. Voor Pisian is het al bijna zover. De bewoners kunnen niet naar Afobaka, omdat er tekort is aan brandstof voor de boten. Daarnaast zijn alle drie dropen verstoken van voeding en gezond drinkwater.


Lebi Doti is in 1963 - toen de bewoners moesten verhuizen omdat hun dorpen onder zouden komen te liggen met de aanleg van het stuwmeer - op de hoogste plek in de Sarakreek aangelegd. Nu bedreigt het stuwmeer de bewoners wederom met verhuizing. Dorpelingen tonen met video’s aan hoe hoog het water gestegen is en nog stijgt. Al sinds het begin van het jaar hebben de dorpen last van het stijgende water.


Eugene Daniël die contact houdt met de dorpelingen, zegt aan Starnieuws dat de mensen radeloos zijn. De dorpen zijn nu totaal geïsoleerd. De bewoners vragen dringend aandacht van de overheid voor de situatie.  Ze hebben nu moeilijk toegang tot meer voedsel, gezond drinkwater, brandstof en medische hulp. Zij melden gevallen van diarree bij kinderen. Er is geen andere keus dan het vuile water te drinken. Gevreesd wordt voor meer ziektes. Het water blijft onheilspellend stijgen.


Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April