Jongeren Marowijne bezorgd over gevolgen klimaatsverandering
04 May 2022, 04:53
foto
Jongeren bij minister Silvano Tjong Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Zij hebben hun zorgen over klimaatsveranderingen kenbaar gemaakt aan de bewindsman in een petitie.


Jongeren uit Marowijne hebben een petitie aangeboden aan minister Silvano Tjong Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Assembleevoorzitter Marinus Bee. Zij vragen aandacht voor de klimaatverandering en de gevolgen hiervan in hun dorpen. Zij willen dat de volksvertegenwoordiging en de regering samen met de Vereniging van Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS) om de tafel zitten en komen met oplossingen.

"Wij zijn Inheemse jongeren uit het district Marowijne en we hebben tweedaagse educatieve tocht ondernomen naar Coronie en naar Weg naar Zee. Dit om te kijken naar de mogelijkheden om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Deze educatieve tocht is georganiseerd door de Jongerenmedewerkers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS, omdat al onze dorpen ook heel zwaar te kampen hebben met de gevolgen van
klimaatverandering", zeggen de jongeren in de petitie.

De jongeren van het district Marowijne merken de volgende zaken op in hun woongebieden:
- Heel veel erosie aan de kust van de dorpen Pierrekondre, Tapoekoe, Erowarte, Bigiston en Galibi. Verlies van ons land door erosie is een hele grote bedreiging voor het voortbestaan van onze dorpen.
- Wij merken dat het water meer stijgt dan normaal, het regent ook veel meer dan normaal. Dit is één van de manieren waardoor wij de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zien.
- Er is vindt ook meer landverlies plaats.
- Bij de grote droge tijd wordt het weer ook heter. Planten verdragen die hitte niet.
- Die dieren die in de savanne wonen kunnen in de droge tijden niet aan water komen.
- Vissen gaan dood als dat water uitdroogt. Dan zijn er geen vissen meer in de zwampen. Waar mensen gewend zijn een bepaalde soort vis te vinden zal deze wegtrekken en niet meer te vinden zijn.
- Ook de landbouw gaat achteruit en misschien had je niet zoveel regen verwacht. Te veel regen vernietigt de cassavewortels in de bodem.

Assembleevoorzitter Marinus Bee neemt de petitie in ontvangst.

Wij jongeren en onze families worden soms radeloos want zo kunnen we niet meer voor onszelf zorgen en we zijn nietzeker van ons bestaan. We zoeken naar oplossingen, meneer de voorzitter. Wij zijn schoolgaande jongeren en onze dorpsbesturen rekenen op ons, als jonge kaders. Wij hebben veel goede voorbeelden gezien in de andere gebieden van het land, en we vragen dat de dorpen ook de nodige ondersteuning krijgen. En ook vooral inspraak krijgen. Want meestal worden er zogenaamde oplossingen bedacht door mensen uit de stad die niet weten wat werkt en wat niet werkt voor
ons. Onze dorpelingen en dorpsbesturen zijn zelf ook deskundigen. We hebben traditionele kennis. We willen zelf oplossingen maken, natuurlijk wel met technische ondersteuning. Dat is wat we vragen. We horen dat er zoveel miljoenen zijn voor klimaatverandering maar niets daarvan zien we terug in onze dorpen.

We vragen dat de DNA en de regering van Suriname samen gaat zitten met onze dorpsbesturen en met VIDS, om samen oplossingen te maken voor het probleem van klimaatverandering. En dat wij als jongeren ook de gelegenheid krijgen om onszelf verder hierin te verdiepen zodat wij straks ook aan deze oplossingen kunnen werken.
Advertenties