Alarmerende suïcide aantallen in Nickerie
30 Apr 2022, 14:16
foto
Opgeschrikt door de enorme stijging van het aantal suïcide-gevallen in Nickerie, hebben deskundigen de koppen bij elkaar gestoken om het probleem aan te pakken.


Het aantal mensen dat uit het leven stapt in Nickerie is alarmerend. In 2021 waren er in totaal 62 gevallen van suïcide in het rijstdistrict. Tot en met april dit jaar zijn er al 23 gevallen van suïcide geregistreerd. Voor de deskundigen in Nickerie is het de hoogste tijd voor aanpak van dit probleem.

Vakdeskundige Joyce Abboud heeft tijdens een discussieavond 'Suïcide in Nickerie, wat doen wij eraan' de cijfers gepresenteerd. Van de 62 gevallen van suïcide in 2021 waren 41 man en 21 vrouw. De leeftijdsgroep was 29 tot 64 jaar.  Dit jaar blijkt dat er jongere en oudere mensen uit het leven stappen. 10 mannen en 13 vrouwen tussen 16 en 75 jaar zijn dit jaar al uit het leven gestapt in het district Nickerie.

Districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan zegt dat er voor de verschillende actoren een grote taak is weggelegd. "De slachtoffers, in het bijzonder kinderen en jongeren, moeten een veilige plek hebben." Ze pleit voor een doorgangshuis waarvoor zij op zoek is naar een geschikte locatie. Gobardhan denkt ook aan een hulplijn in Nickerie, discussieavonden voor jongeren en het instellen van een werkgroep en een platform waarin verschillende actoren zitting hebben.

Aan het einde van de discussieavond op dinsdag was iedereen het erover eens dat er dringende aanpak nodig is in preventie, begeleiding en voorlichting over suïcide in Nickerie. In aansluiting op de discussieavond heeft psycholoog Patma Behari op woensdag een sessie over suïcide preventie, verzorgd aan een groep schoolleiders en leerkrachten.

Veel oorzaken van de suïcide gevallen zijn te herleiden in de relationele en persoonlijke sfeer. Behari noemde als oorzaken, schaamte, angst, schuldgevoel, verdriet, woede, eenzaamheid, depressie en kwetsbaarheid. Ze heeft gewezen op de symptomen van personen die suïcide overwegen. Leerkrachten kunnen observeren of kinderen stil en teruggetrokken zijn, slecht eten, bepaalde uitspraken doen. Alcoholmisbruik, verwaarlozing van school en/of werk en vreemd gedrag vertonen kunnen ook symptomen zijn van mensen die overwegen uit het leven te stappen. Behari merkte ook dat hulp kan worden geboden door te luisteren naar deze mensen, goede adviezen te geven, hen te motiveren en niet te dwingen tot dingen en bovenal niet oordelen over de mensen.

De bedoeling is dat er op korte termijn trainingen en workshops worden verzorgd aan leerkrachten waarbij de juiste tools worden aangereikt. Hen zal worden aangeleerd symptomen te signaleren, hoe hulp te bieden, hoe met kinderen om te gaan die bijvoorbeeld vreemd gedrag vertonen.

De discussieavond is georganiseerd door dc Gobardhan in samenwerking met het Mungra Medisch Centrum. Behalve medische specialisten, was ook de politie vertegenwoordigd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April