Mathoera: Permanent verplaatsen van dorpen een oplossing
30 Apr 2022, 00:00
foto
Het spuien van het overtollige water uit het stuwmeer zorgt voor overlast in Brokopondo. Het zal nog maanden doorgaan, omdat het waterpeil te hoog is in het meer. (Foto's: René Gompers)


Het water achter de Afobakadam staat te hoog en wordt het overtollige water al enkele weken geloosd in de Surinamerivier. Hierdoor is een aantal dorpen en oorden langs de rivier ondergelopen. Er wordt ook meer regen verwacht; de grote regentijd meldt zich zo aan. Minister Krishna Mathoera van Defensie merkt op dat de overheid en andere belanghebbenden naar oplossingen zoeken. Het permanent verplaatsen van enkele dorpen kan daar een van zijn.

Mathoera heeft in Brokopondo, na een veldbezoek aan de medische missie van de South Dakota National Guard in het district, een kijkje genomen bij de Afobaka stuwdam. Tijdens het bezoek van de minister en aan aantal toeristen werd er hard gewerkt aan de voet van de dam, niet ver vanwaar het machtige water dat uit de muren werd gespuid, met geweld neervalt. Grote vrachtwagens reden af en aan om materiaal te dumpen. Een graafmachine zorgde voor een goede verdeling van het materiaal; een strand werd opgehoogd.

De minister geeft aan dat een dag eerder vergaderd is over hoe de situatie het hoofd te bieden. Aanwezig waren deskundigen van onder andere de overheid, Staatsolie, NCCR en de universiteit. “Op de vergadering is meegedeeld dat in maart 6 keer zoveel regen is gevallen als in de afgelopen 30 jaar. Daar had niemand op gerekend. Dit heeft te maken met de klimaatverandering in de wereld, maar ook met onze activiteiten als ontbossing en mijnbouw.” Er zal beleid moeten komen om het mijnen en ontbossen aan te passen, geeft Mathoera aan: “Zodat het verantwoord en duurzaam gebeurt. Zodat ook de impact van klimaatverandering te beheersen is.”


Ook rampenplannen moeten aangepast worden, vervolgt Mathoera. Mensen kunnen bijvoorbeeld niet te lang in tenten met weinig sanitaire voorzieningen worden gehouden. De situatie is nu zodanig dat het wateroverlast langer duurt dan is gedacht. Het probleem kan nu nog groter uitpakken met de grote regentijd onderweg, is er op de vergadering uitgelegd. Er zullen overigens nog meer bijeenkomsten zijn.

“De verwachting is dat er meer regen gaat vallen tot augustus,” deelt Mathoera mee. “We moeten ons in elk geval goed voorbereiden. Dat betekent dat we het volk goed moeten informeren, plannen klaar moeten hebben voor evacuaties van mensen, veiligstellen van goederen, waar en hoelang. Misschien moeten we sommige gebieden definitief verhuizen. Dat weet ik nog niet. Dat zal uit de beraadslagingen naar voren moeten komen.”

Het land is slecht voorbereid op de gevolgen van klimaatsverandering, geeft Mathoera aan. “En nu zien we dat we direct slachtoffer ervan worden. En dan is iedereen plotseling wakker. We zitten wel nog in een gunstige positie met 80 procent aan bos. Maar de snelheid waarmee er ontbossing plaatsvindt en andere activiteiten….ja. We moeten ermee stoppen en zorgen dat het duurzaam gebeurt.”
Advertenties