VN-chef geeft toe dat Veiligheidsraad heeft gefaald
29 Apr 2022, 08:46
foto
VN-secretaris-generaal António Guterres en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, tijdens een briefing in Kiev.


VN-secretaris-generaal António Guterres heeft kritiek geuit op de Veiligheidsraad van zijn eigen organisatie, omdat deze de oorlog in Oekraïne niet heeft voorkomen of beëindigd. In de hoofdstad Kiev zei hij dat dit "een bron van grote teleurstelling, frustratie en woede" was.

"Laat me heel duidelijk zijn: het heeft niet alles gedaan wat in zijn macht lag om deze oorlog te voorkomen en te beëindigen", voegde hij eraan toe.

De 15-koppige VN-Veiligheidsraad is specifiek belast met het waarborgen van mondiale vrede en veiligheid. Maar het kreeg kritiek, onder meer van de Oekraïense regering, omdat het sinds de invasie in februari begon, niet in actie kwam.

Rusland is een van de vijf permanente leden van het orgaan en heeft zijn veto uitgesproken tegen meer dan één resolutie over het conflict.

Guterres sprak donderdagavond op een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die eerder kritiek had geleverd op de Veiligheidsraad. "Ik ben hier om tegen u te zeggen, mijnheer de president, en tegen de mensen van Oekraïne, we zullen niet opgeven", zei hij.

Maar Guterres verdedigde later zijn organisatie en gaf toe dat terwijl de Veiligheidsraad "verlamd" was, de VN andere acties ondernam. "De VN zijn de 1.400 stafleden in Oekraïne die werken om hulp, voedsel, geld en andere vormen van steun te bieden, dankbaar", zei hij tegen de BBC.

Tijdens de briefing van donderdag zei president Zelensky dat Guterres de kans had om als eerste getuige te zijn van "alle oorlogsmisdaden" die Rusland in Oekraïne had begaan. De Oekraïense leider beschreef het optreden van Rusland in zijn land opnieuw als "genocide".

Tijdens het bezoek van de VN-chef aan de hoofdstad, werd Kiev getroffen door twee explosies en stadsfunctionarissen zeiden dat ze controleerden of er slachtoffers waren.

Guterres bezocht ook verschillende plaatsen waar Oekraïne Rusland beschuldigt van het plegen van oorlogsmisdaden. Moskou ontkent de beschuldiging.

In de stad Borodyanka, ten noordwesten van Kiev, sprak Guterres met verslaggevers voor gebouwen die waren verwoest door explosies en beschietingen. Hij zei dat de site hem deed denken aan hoe het zou zijn voor zijn eigen familie. Hij noemde de oorlog in Oekraïne een 'absurditeit in de 21e eeuw'.

En Guterres hield een hartstochtelijk pleidooi om duizenden mensen te redden in de zuidelijke stad Mariupol in Oekraïne, die vrijwel is verwoest door wekenlange zware Russische bombardementen. "Mariupol is een crisis in een crisis", zei hij. "Duizenden burgers hebben levensreddende hulp nodig, velen zijn bejaard en hebben medische zorg nodig, of hebben beperkte mobiliteit. Ze hebben een ontsnappingsroute nodig om uit de apocalyps te komen."

Rusland heeft tot dusver herhaalde verzoeken van Kiev afgewezen om de laatste Oekraïense verdedigers en burgers die vastzitten in het industriegebied van Azovstal te laten evacueren. Maar Guterres vertelde later aan de BBC dat de Russische president Vladimir Putin 'in principe' had ingestemd met het toestaan ​​van burgers om de stad te verlaten.

Eerdere evacuatiepogingen zijn tot stilstand gekomen en lokale functionarissen hebben de Russische beschietingen de schuld gegeven.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April