Minister Emanuël biedt hulp aan bewoners Brokopondo
23 Apr 2022, 19:20
foto
Minister Gracia Emanuël en directie van ROS hebben zich georiënteerd in Brokopondo. Zij heeft de mensen in de getroffen gebieden beloofd dat er hulp wordt geboden. (Foto: ROS)


Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft in Brokopondo de problemen van de mensen die te maken hebben met wateroverlast aangehoord. Waar nodig komt het ministerie in met hulp. De mensen zijn alvast voorzien van een voedingspakket en gezond drinkwater. De dorpen Klaaskreek, Nyun Lombé, Balingsoela, Lebi Doti, Drepada en zelfs het centrum van Brokopondo liggen blank.

Staatsolie Power Company Suriname heeft de vijf kleppen van de Afobakadam moeten opengooien. Door de vele regens en het water in het stuwmeer, hebben diverse dorpen te kampen met wateroverlast. De hoofdkapitein van Klaaskreek heeft gerapporteerd dat de mensen heel veel verlies lijden. Behalve dat de meeste kostgronden onder zijn gelopen, zijn er ook veel spullen vernietigd door het water, meldt ROS.  

Directeur Hermien Pavion van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB)  heeft de mensen meegedeeld dat van wie de kostgronden ondergelopen zijn, zich kunnen registreren bij de bestuursopzichters om in aanmerking te komen voor een kleine vergoeding. Zij kunnen zich registreren door een foto van hun ID-kaart en bankrekeningnummer.  Ook de mensen die eerder getroffen waren en niet in aanmerking waren gekomen, kunnen zich weer registreren. Het is vooralsnog niet bevestigd of mensen die materiële schade hebben geleden, vergoed zullen worden.

Tijdens een meeting met Staatsoliedirecteur Annand Jagesar, heeft hij aangegeven dat gebieden zullen moeten worden ontruimd als er meer water in het stuwmeer komt. Bij het spuien wordt er altijd naar gestreefd dat de stroomafwaarts gelegen gemeenschappen geen wateroverlast ervaren; dit is de zogenoemde safe spill. Echter is het ook met een safe spill onvermijdelijk dat de Surinamerivier onder de stuwdam aanzwelt, en met name laaggelegen gebieden direct langs de rivier onder water raken. De vooruitzichten bleken niet in overeenstemming met de werkelijkheid, de kleine droge tijd bleef uit.

De delegatie van ROS bestond verder uit de districtscommissaris van Brokopondo Ludwig Mendelzoon, de directeur Regionale Ontwikkeling Maverick Boejoekoe, onderdirecteur Gemeenschap Ontwikkelingen Ceraϊf Petres en onderdirecteur Veeteelt, Marion Henkie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April