Brazilië: Economische sancties "vernietigen bruggen"
23 Apr 2022, 04:51
foto
"Wij zijn tegen oorlog en tegen de economische gevolgen die de sancties hebben", onderstreepte de Braziliaanse minister van Economische Zaken


De minister van Economische Zaken van Brazilie, Paulo Guedes, zei dat zijn land de Russische invasie in Oekraïne duidelijk veroordeelt, maar absoluut geen economische sancties oplegt aan Moskou, een naaste BRICS-partner. De minister geeft de voorkeur aan open markten en de verkoop van overheidsactiva aan de particuliere sector.

Hij heeft er bij aangedrongen dat Rusland niet uit multilaterale organisaties zoals het IMF en de Wereldbank zou moeten worden gezet, omdat het "bruggen zou vernietigen" en een rampzalige economische oorlog zou stimuleren.

Guedes, die een conferentie toesprak die werd georganiseerd door het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (een denktank verbonden aan de George Washington University in Washington DC), zei: "wij zijn tegen oorlog en tegen de economische gevolgen die de sancties zijn".

Rusland heeft officieel om steun van Brazilië gevraagd bij het IMF, de Wereldbank en de G20 om de verlammende sancties die door het Westen zijn opgelegd sinds Moskou Oekraïne is binnengevallen, te helpen bestrijden. Het conflict in Oekraine is al meer dan twee maanden gaande.

Guedes wees er ook op dat Brazilië een cruciale mondiale partner is om te zorgen voor energie- en voedselzekerheid, die ernstig zijn ingeperkt als gevolg van het conflict in Oost-Europa.

Hij zei ook dat dit het juiste moment is voor Brazilië om toe te treden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en om de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur te sluiten.

Als de overeenkomst niet van kracht wordt, verwacht Guedes dat Brazilië de handel met Azië en het Midden-Oosten zal vergroten. Verschillende EU-landen zetten vraagtekens bij de staat van dienst van Brazilië op het gebied van milieubeleid en vrezen ook de marktmacht van de landbouw die het land is geworden. Brazilië is een van 's werelds grootste exporteur van sojabonen, granen en eiwitten.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April