Argentijnse president: "Tijd om Venezuela te helpen"
19 Apr 2022, 14:46
foto
De Argentijnse president Alberto Fernández bedankte zijn Ecuadoraanse ambtgenoot Guillermo Lasso voor zijn steun aan het verenigen van Latijns-Amerika.


De Argentijnse president Alberto Fernández benadrukte maandag dat alle landen de volledige diplomatieke betrekkingen met Venezuela moeten hervatten, dat alleen niet kan overleven. Fernàndez maakte die opmerkingen na een ontmoeting in Casa Rosada met de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso.

"Het is tijd om Venezuela te helpen", zegt Fernández, terwijl hij zijn titel als pro-tempore president van Celac inroept. "Het is een stap die we nemen en ik roep de Latijns-Amerikaanse landen op om het te herzien omdat Venezuela een moeilijke tijd heeft doorgemaakt", voegde hij eraan toe.

Lasso was in Buenos Aires als onderdeel van zijn River Plate-tour, die dinsdag Montevideo zal omvatten, waar hij het staatshoofd van Uruguay, Luis Lacalle Pou, zal ontmoeten.

"We denken dat het tijd is om over Venezuela te praten. Als eerste stap wil Argentinië zijn volledige diplomatieke band met Venezuela herstellen. Het is een stap die we nemen en ik roep de Latijns-Amerikaanse landen op om deze te herzien, omdat Venezuela een moeilijke tijd heeft doorgemaakt", zei Fernández.

De conservatieve Lasso antwoordde alleen dat het voorstel van Fernández zou worden overwogen, maar "we zijn nog niet klaar om een ​​beslissing te nemen."

Fernández sprak ook over de Venezolaanse migratiecrisis. "We moeten ervoor zorgen dat Venezuela terugkeert naar de normale bedrijfsvoering en dat Venezolanen die zijn geëmigreerd, kunnen terugkeren om van hun thuisland te genieten. Niets is ondankbaarder dan gedwongen te worden hun land te verlaten terwijl ze proberen een toekomst in andere te zoeken”, zei Fernández terwijl hij onder Celac de "broederschap" tussen Latijns-Amerikaanse en Caribische landen promootte.

Na de bilaterale ontmoeting ondertekenden Fernández en Lasso een reeks bilaterale overeenkomsten voordat ze op een gezamenlijke persconferentie verschenen, waarin de Argentijnse leider zijn gast bedankte voor zijn steun aan zijn "voorstel om Latijns-Amerika te verenigen, zelfs als we niet altijd hetzelfde denken ."

Lasso's entourage hield ook ontmoetingen met lokale functionarissen over productie, landbouw en visserij. Op de agenda van de Ecuadoraanse president stond een bezoek aan het secretariaat van het Antarctisch Verdrag en een ontmoeting met zakenlieden in het kader van het programma "Ecuador Open for Business".
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April