SVJ deelt massale walging interview kind over seksueel misbruik
17 Apr 2022, 04:46
foto


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) keurt het interview met een kind (6) af over seksueel misbruik. Het meisje is herkenbaar in beeld gebracht en er zijn vragen gesteld aan haar om over de misbruiktrauma te vertellen, zonder dat een psycholoog aanwezig was. Er is alom met walging gereageerd op het interview, dat gedaan is door een lid van de SVJ. De organisatie beijvert zich voor hoogwaardige journalistiek, waarbij ethische principes hoog in het vaandel worden gedragen.

De SVJ keurt het af dat het medium Culturu.TV de ethische principes van de journalistiek door deze video te publiceren, overboord heeft gegooid. Vanuit het mediaveld en de autoriteiten is terecht verontwaardig gereageerd op deze uitzending van Culturu.TV. Het in de ether brengen van een minderjarige die slechts deels onherkenbaar is gemaakt, waardoor haar directe omgeving wel meteen zal weten om wie het gaat, is tegen alle principes van de ethisch verantwoorde journalistiek en druist ook in tegen het Kinderrechtenverdrag waarin bescherming van kinderen is opgenomen, zegt de SVJ in een verklaring.

Door een minderjarige vrijwel herkenbaar te interviewen en wel door een lid van de SVJ, heeft het medium de privacy van het kind aangetast. Vanuit alle kanten is gevraagd om de video, die op de Youtube-pagina van het medium was geplaatst, te verwijderen. Dit gebeurde wel, echter na enige tijd, was de video weer online. Kort daarna is de bewuste video permanent weggehaald.

De SVJ onderstreept echter dat er  media-aandacht besteed moet worden aan kindermisbruik gerelateerde onderwerpen. * In een onderzoek naar de media-aandacht voor kindermisbruik preventiestrategieën, hebben Kitzinger en Skidmore (1995) benadrukt dat mediarepresentatie van gevallen van kindermishandeling belangrijk is omdat het een publieke houding creëert die er toe leidt dat beleid voor kinderbescherming wordt gemaakt. Hiermee wordt aangedrongen op de noodzaak van passende methoden om het probleem binnen sociale en wettelijke kaders aan te pakken.

Culturu.TV is echter aan alle ethische journalistieke principes voorbijgegaan in een streven aandacht voor bovenstaand onderwerp te vragen. Als vakorganisatie van journalisten moeten wij er niet alleen op toezien dat wij vrij ons beroep kunnen uitoefenen, maar hebben wij ook als plicht om collega’s in het veld die zich niet houden aan de ethische afspraken binnen de vakgroep, ook af te keuren. Het is voor ons als SVJ dan ook duidelijk "dat wij ons en onze collega’s in de media beter moeten toerusten om in het streven naar het op de agenda zetten van misstanden niet voorbij te gaan aan de ethische regels van het mooie beroep van journalist".

De SVJ zal zich buigen over deze kwestie en nagaan hoe vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen. De SVJ adviseert Culturu.TV om haar verontschuldigen aan te bieden aan de familie en de totale Surinaamse gemeenschap voor dat wat zich heeft voorgedaan.

*Kitzinger J and Skidmore P, 1995. Playing safe: Media coverage of child sexual abuse prevention strategies. Child Abuse Review, Vol.4, No. 1, pp. 47–56.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May