Leerstoel ‘Reparatory Justice’ bij AdeKUS
17 Apr 2022, 12:35
foto


Op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zal de leerstoel 'Reparatory Justice' worden ingesteld. Dit deelt Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), die het Kennisinstituut voor Reparaties als werkarm heeft, mee. Dit instituut doet onder andere onderzoek naar de Afrikaanse slavenhandel en slavernij, en de positie van de Inheemsen. Verder onderzoekt het Kennisinstituut ook de doorwerking van het slavernij- en het koloniale verleden op de nazaten van de Inheemsen, de nazaten van de Afrikanen en anderen.

Sedert 2014 onderhoudt het Kennisinstituut voor Reparaties uitstekende onderzoekbetrekkingen met het Caricom Reparations Research Instituut (CRR) onder leiding van Verene Sheperd. CRR is onderdeel van de University of the West Indies. Één van de partner organisaties in Nederland waarmee de NRCS en het Kennisinstituut in het kader van de ontwikkelingen op het gebied van ‘Reparatory Justice’ goede contacten onderhoudt, is het Landelijk Platform Nederlandse Slavernijverleden (LPS). Voorzitter Barryl Biekman heeft ruim vier jaar geleden het Kennisinstituut benaderd met de gedachte om het Kennisinstituut wetenschappelijk te versterken en uiteindelijk te komen tot een bijzondere leerstoel voor ‘Reparatory Justice’ aan de AdeKUS, zegt Zunder.

Het LPS is de afgelopen jaren met deze ‘assignment’ aan de slag gegaan en heeft het Kennisinstituut voortdurend over de voortgang geïnformeerd. Nadat medio maart de directeur van het Kennisinstituut een onderhoud met de voorzitter van het Universiteitsbestuur, Shanti Venetiaan en Hans Breeveld over het dit vraagstuk, wam op 7 april de verlossende bekendmaking binnen dat deze leerstoel ingesteld kan worden.

De LPS-voorzitter heeft het Kennisinstituut verwittigd dat zij de algemene procedure voor instelling bijzondere leerstoelen aan de AdeKUS heeft ontvangen van het universiteitsbestuur. Nu wordt gewacht op de naam van de instantie die als ‘opdrachtgever’ bij het instellen van de bijzondere leerstoel wordt. De procedure zal op korte termijn worden ingezet op basis van bij de AdeKUS in gebruik zijnde werkprocessen.    
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May