DNA-leden & Standaardisatie
17 Apr 2022, 02:52
foto


De Nationale Assemblee (DNA) heeft zowel wetgevende als bestuurlijke en controlerende bevoegdheden, die zijn vervat in de artikelen 71 tot en met 74 van de grondwet. Enkele van deze bevoegdheden zijn: Het beslissen over alle wetsontwerpen die haar worden voorgelegd (wetgeving); Het goedkeuren van het sociaaleconomisch en politiek beleid van de regering (controle); & Het goedkeuren van de jaarlijkse begroting van de Regering (wetgeving en bestuur). DNA bestaat uit 51 leden oftewel volksvertegenwoordigers die het belang voor land en volk moeten dienen.

Verwijzend naar het bovenstaande, kan de conclusie worden getrokken dat DNA-leden een zware taak op zich hebben binnen een termijn van 5 jaren. Gelet op de wet van 29 september 1987, houdende regels voor de verkiezing van leden voor de volks vertegenwoordigende lichamen in Suriname (Kiesregeling) (S.B. 1987 no. 62, hoofdstuk 2 artikel 3 aan geeft dat de leden van De Nationale Assemblee worden gekozen door het volk, die op de vijfentwintigste dag vóór de dag der kandidaatstelling ingezetenen zijn van Suriname, de Surinaamse nationaliteit bezitten en de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt. Op basis van deze informatie kan worden vastgesteld, dat een ieder die aan de (minimale) criteria voldoet, zich DNA-lid kan noemen zonder gedegen scholing.

Toekomstige DNA-leden moeten aan standaard profielen voldoen

Een kind dat zich op de lagere school wil inschrijven moet voldoen aan bepaalde eisen zoals het bereiken van een minimum leeftijd van vier jaar oud. Datzelfde kind zal later een lagere school diploma moeten hebben om zich in te schrijven op de muloschool. En dat geldt eveneens voor een inschrijving op de middelbare school. Om in aanmerking te komen voor een werk komen dezelfde regels bij kijken.

Heel kort: Alles wat je in het leven ambieert, vereist kwalificaties van de mens. Je moet continue bewijzen dat je de kennis, dan wel de deskundigheid beschikt, voordat je in aanmerking komt voor een bepaalde positie. Deze kwalificaties maken deel uit van een ordelijke samenleving, een samenleving die wil groeien.

Een samenleving die zich schoolt, wordt kritischer en kijkt ook kritischer naar haar leiders. Als van burgers wordt verwacht dat ze zich continue schoolt, voordat ze in aanmerking komen voor een bepaalde functie, heeft dezelfde burger ook het recht om van hun politieke leiders hetzelfde te verwachten. Toon aan ons dat je de kennis kunde en het karakter hebt om het land te besturen, om deel te zijn van het bestuur. Het is hoog tijd geworden dat wij als burgerij, van politieke partijen eisen dat kandidaten voor het parlement, voldoen aan standaard profielen.

Wij moeten voorkomen dat er mensen toegelaten worden tot het parlement, die totaal niet berekend zijn voor hun taken. We zijn dagelijks getuige van de vele taferelen in het parlement, die bij ons de wenkbrauwen doen fronsen. Deze taferelen motiveren burgers, die totaal geen kwalificaties hebben, om een gooi te doen naar de status van volksvertegenwoordigers. Het is hoogtijd geworden dat we het parlement professionaliseren door de wet van 29 september 1987 te herzien en profielen te schetsen voor de mensen die er deel van willen zijn! Dat geldt uiteraard ook voor andere bestuurlijke posities.

Sanjay Nannan B-ICT MBA
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April