Mexico schort benzinesubsidie op
04 Apr 2022, 03:50
foto
Een arbeider vult een auto van een inwoner van Texas met benzine bij een benzinestation in Ciudad Juarez, Mexico na de gestegen brandstofprijzen in de VS. (Foto: Reuters)


Mexico, dat benzine heeft gesubsidieerd om prijspieken te verzachten, zei zaterdag dat het beleid deze week niet van toepassing zou zijn in het grensgebied van de VS. De autoriteiten verwezen daarbij naar tekorten naarmate meer Amerikanen naar het zuiden rijden om hun tanks te vullen.

De stopzetting van de subsidie ​​van 2-8 april geldt voor steden in de grensstaten Tamaulipas, Nuevo Leon, Coahuila, Chihuahua, Sonora en Baja California, waaronder Tijuana, een van 's werelds drukste grensovergangen.

Het Mexicaanse ministerie van Financiën zei in een verklaring dat er een benzinetekort was in het gebied "door een onevenwicht tussen vraag en aanbod".

"In de Verenigde Staten zijn de benzineprijzen hoger dan in Mexico, en burgers van dat land steken de grens over om in te slaan", zei het ministerie van Financiën.

Nu de brandstofprijzen zijn gestegen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, rijden meer mensen in de Verenigde Staten over de grens naar Mexico op zoek naar lagere gasprijzen.

De subsidie ​​van Mexico is verdedigd door de regering van president Andres Manuel Lopez Obrador, die al lang belooft de consumenten te beschermen tegen scherpe prijsstijgingen aan de pomp.

In een interview met Reuters op vrijdag zei vice-minister van Financiën, Gabriel Yorio, dat Mexico van plan was de extra inkomsten uit hogere olieprijzen te gebruiken om de binnenlandse benzine- en dieselprijzen te subsidiëren.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April