Prins William 'steunt' Caribische landen om republieken te worden
27 Mar 2022, 15:25
foto
De Britse prins William en Kate, hertogin van Cambridge, wonen een receptie bij georganiseerd door de gouverneur-generaal van de Bahama's op de zevende dag van hun rondreis door het Caribisch gebied, in Baha Mar Resort, in Nassau, Bahama's. (Foto via Reuters)


De Britse prins William heeft gezegd dat hij elke beslissing die Caribische landen nemen over hun toekomst steunt en respecteert, aangezien Belize, de Bahama's en Jamaica overwegen hun banden met de Britse monarchie te verbreken. Aan het einde van een tour met zijn vrouw Kate die werd gekenmerkt door protesten tegen de erfenis van het Britse rijk, erkende William, de kleinzoon van koningin Elizabeth, dat de relatie tussen de drie Caribische staten en de Kroon aan het veranderen was.

"Volgend jaar weet ik dat jullie allemaal uitkijken naar het vieren van 50 jaar onafhankelijkheid - je gouden jubileum", zei hij in een toespraak in de hoofdstad van de Bahama's, Nassau. "En nu Jamaica dit jaar 60 jaar onafhankelijkheid viert en Belize vorig jaar 40 jaar onafhankelijkheid, wil ik dit zeggen: we steunen met trots en respecteren je beslissingen over je toekomst. Relaties evolueren. Vriendschap duurt voort."

Zijn toespraak is de duidelijkste indicatie dat de koninklijke familie de drie naties zou steunen die de koningin als hun staatshoofd afstoten, in navolging van het besluit dat afgelopen november door Barbados is genomen.

Meestal zegt Buckingham Palace dat dergelijke zaken aan de lokale bevolking en politici zijn om te beslissen.

Tijdens haar 70-jarige jubileum op de troon - een mijlpaal die de tour moest markeren - heeft Elizabeth toegekeken hoe voormalige Britse koloniën hun banden hebben verbroken, maar ze blijft koningin van 15 rijken, waaronder Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.

De tour van William en Kate, de hertog en hertogin van Cambridge, heeft echter de afnemende steun voor de monarchie in het Caribisch gebied in de schijnwerpers gezet. Tijdens de reis zijn er protesten geweest en zijn er oproepen tot herstelbetalingen door Groot-Brittannië en een verontschuldiging voor de slavernij geweest.

Ondertussen vertelde de Jamaicaanse premier Andrew Holness woensdag tijdens een bijeenkomst rechtstreeks aan William dat zijn land "onafhankelijk" wil zijn.

Sommige Britse media hebben ook kritiek geuit op public relations-fouten waarbij het koningshuis Jamaicaanse kinderen de hand heeft geschud door hekken en op andere evenementen. De Daily Mirror beschreef het als "toondove" blunders omdat het zei dat ze een terugkeer leken te zijn naar koloniale tijden.

De beproevingen van de tour hebben geleid tot bredere vragen over de rol en toekomst van het koningshuis in Groot-Brittannië na het schandaal van een rechtszaak over seksueel misbruik in de VS waarbij de tweede zoon van de koningin, prins Andrew, betrokken was en kritiek op de instelling van William's jongere broer , Prins Harry.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April