US$ 22.554 uit staatskas voor reis Gabon (update)
23 Mar 2022, 00:00
foto
De specificatie van Assembleevoorzitter Marinus Bee aan de minister van Financiën & Planning. Op basis van dit schrijven zijn de gelden via Centrale Bank van Suriname beschikbaar gesteld.


Voor de reis naar Gabon, op uitnodiging van Conservation International Suriname (CIS), heeft Assembleevoorzitter Marinus Bee US$ 22.554 (SRD 465.720) ontvangen uit de staatskas voor zijn delegatie. Dit blijkt uit de specificatie die gestuurd is naar minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning. De US-dollars zijn ter beschikking gesteld door de Centrale Bank van Suriname. Het gaat om upgrading van tickets, daggelden, uitrustingskosten, verzekering en representatiekosten voor Bee. Waarnemend Assembleevoorzitter Dew Sharman had een onderzoek beloofd nadat de NDP en BEP fractie hierom hadden gevraagd. Intussen zijn de documenten, waar Starnieuws de hand op heeft kunnen leggen, gestuurd naar de oppositionele fracties.

Tijdens een huishoudelijke vergadering heeft Bee meegedeeld dat hij is uitgenodigd door CIS. Hij heeft de vergadering voorgehouden dat de kosten betaald worden door CIS, waarna het agendapunt 'Mededelingen' werd afgehamerd. Tijdens een openbare vergadering de vorige week is deze kwestie ook aan de orde gesteld. Sharman zei niet op de hoogte te zijn dat er een uitnodiging is gestuurd naar De Nationale Assemblee. Hij zou de kwestie uitzoeken. CIS-directeur John Goedschalk zei aan Starnieuws dat ruim 90% van de kosten van de delegatie voor rekening is van zijn organisatie.


In de uitnodigingsbrief aan de Assembleevoorzitter blijkt dat CIS eveneens twee afgevaardigden ter ondersteuning van Bee heeft geïnviteerd voor de reis naar Gabon. ABOP-fractieleider Obed Kanape is opgenomen in de delegatie zonder dat de Assembleeleden hiervan op de hoogte waren. Ook voor hem zijn extra reiskosten en daggelden ten laste van de staatskas gedeclareerd. Indien een parlementaire delegatie wordt uitgenodigd, wordt dit besproken in een huishoudelijke vergadering en een besluit daarover genomen. Doorgaans bestaat de delegatie uit coalitie en oppositie. Hoewel CIS twee ondersteuners van de voorzitter heeft uitgenodigd, zijn voor vijf mensen extra gelden gedeclareerd door de Assembleevoorzitter.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar, die deze kwestie aangekaart heeft in De Nationale Assemblee, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat om een zeer ernstige kwestie gaat. De fractie bestudeert de documenten en zal inhoudelijk op een later stadium reageren. Bee heeft aangekondigd pas te zullen reageren op de kritieken wanneer hij zaterdag terug is in Suriname. Er zal een persconferentie worden belegd.

Van de delegatie onder leiding van Bee hebben ook de ministers Dinotha Vorswijk (Grondbeleid & Bosbeheer) en Gracia Emanuël (Regionale Ontwikkeling & Sport), adviseurs, directeuren van parastatale instellingen deel. Er zijn ook gelden uit de staatskas en bedrijfsmiddelen gebruikt. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk. Het is bekend dat CIS in principe geen business-class tickets betaalt.

Hoewel de naam van Ravin Soerdjbalie, juridisch adviseur van de voorzitter de Assembleevoorzitter, voorkomt op de specificatie over daggelden, is hij niet afgereisd naar Gabon en heeft ook geen daggelden ontvangen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April