De impact van twee nieuwe Russische wetten
11 Mar 2022, 04:55
foto


Sinds Rusland de invasie in Oekraïne heeft gepleegd, verspreiden diverse nieuwsmedia verscheidene berichten die variëren van plannen tot en met slachtoffers en zelfs meer. In reactie daarop heeft het Lagerhuis van het Russische parlement op 4 maart 2022 twee nieuwe wetten aangenomen en uitgevaardigd ter bestrijding van wat het land omschrijft als "nepnieuws". De nieuwe wetten hebben betrekking op personen en organisaties die tegen de oorlog in Oekraïne zijn en op degenen die financiële sancties tegen Rusland of zijn burgers en bedrijven steunen. In concreto is het verspreiden van “valse” informatie over het Russische leger en oproepen tot sancties tegen Rusland daarin strafbaar gesteld.

Veel grote organisaties hebben hun uitzendingen vanuit Rusland en hun activiteiten daar opgeschort om hun werknemers te beschermen. Straffen voor het overtreden van de nieuwe wetten kunnen oplopen tot vijftien jaar gevangenisstraf en diverse boetes.

Grote nieuwsgiganten als CNN, de BBC, CBS, Bloomberg, de Canadian Broadcasting Corporation en Radio-Canada verklaarden allen te zullen stoppen met verslaggeving en uitzendingen vanuit Rusland vanwege het risico voor hun werknemers. BBC-directeur-generaal Tim Davie zei dat de wetgeving "het proces van onafhankelijke journalistiek lijkt te criminaliseren".

De New York Times zei dinsdag dat het "tijdelijk zijn journalisten uit Rusland verwijdert in de nasleep van strenge nieuwe wetgeving die onafhankelijke verslaggeving effectief verbiedt" over de Russische invasie in Oekraïne. Op dinsdag zei de BBC echter dat het de berichtgeving vanuit Rusland zou hervatten na een schorsing van vier dagen. De Washington Post zei dat het de namen van auteurs en plaatsen van verslaggeving zal verwijderen uit sommige artikelen die zijn geschreven door medewerkers die in Rusland werken. Volgens Human Rights Watch kunnen personen buiten Rusland wegens overtreding van de nieuwe wetten aan uitlevering worden onderworpen. De extraterritoriale reikwijdte is op dit moment onbekend, ook over hoe andere landen zouden kunnen reageren op Russische uitleveringsverzoeken.

Compliance professionals begrijpen de uitdagingen en complicaties van deze wetten. Zo ontstond er in 2012 op een conferentie een verhit debat over de mogelijkheid van de Verenigde Staten om niet-Amerikaanse burgers uit te laten leveren en te vervolgen die buiten de Verenigde Staten de Foreign Corrupt Practices Act schenden. Bepaalde participanten zeiden toen: "Dat kunnen ze niet doen, dat is niet juist". Daarop antwoordde de moderator: "Dat kunnen ze wel, dat is de wet."

Wereldwijd moeten compliance professionals van bedrijven zich bewust zijn van de nieuwe Russische wetten die hun bedrijven en werknemers in gevaar kunnen brengen, vooral bedrijven die in Rusland een vestiging hebben. Wanneer bestuurders of welke werknemers dan ook - naar de pers, radio- en tv stations of sociale media stappen en het hebben over het steunen van "de strengst mogelijke sancties tegen Rusland en zijn oligarchen", is dat nu een compliance-kwestie met mogelijk ernstige gevolgen. Degenen die beschuldigd worden van het overtreden van de nieuwe wet kunnen boetes krijgen van 1,5 miljoen roebel (ongeveer 14.000 dollar) of gevangenisstraffen tot 15 jaar. De wetten zullen worden voorgelegd aan het Hogerhuis van het Parlement en, indien goedgekeurd, dan worden ze voorgelegd aan de Russische president Vladimir Putin voor zijn handtekening. De implementatie en handhaving van deze twee wetten zullen hun reikwijdte in de praktijk duidelijker maken.

Mr. Samseerali Sheikh-Alibaks

Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April