Storm Eunice treft stroom en transport Noord-Europa
20 Feb 2022, 02:36
foto
Gemeentemedewerkers ruimen een omgevallen boom op aan de Reguliersgracht in Amsterdam, toen storm Eunice door Noord-Europa raasde. (Foto: AFP)


Hulpdiensten hebben zaterdag gevochten om de stroomvoorziening naar meer dan een miljoen huizen en bedrijven te herstellen een dag nadat storm Eunice een dodelijk spoor door Europa had getrokken en de transportnetwerken in wanorde had achtergelaten. Minstens 16 mensen zijn omgekomen door vallende bomen, rondvliegend puin en harde wind in Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, België, Duitsland en Polen, aldus de hulpdiensten.

De Nederlandse kustwacht zei dat het 26 lege zeecontainers probeerde te lokaliseren die verloren zijn gegaan in de Noordzee. Vrijdag werden windstoten van meer dan bijna 200 km/u geregistreerd.

Vier mensen stierven in Nederland, allemaal geraakt door vallende bomen, en nog eens vier werden gedood in Polen.

Drie mensen zijn omgekomen op wegen in Engeland, nog eens twee overleden in Duitsland en twee mensen zijn omgekomen in België, waaronder een man die op zijn hoofd werd geraakt door een zonnepaneel dat van een gebouw in Gent werd geblazen.

Een gemeentewerker van in de zestig stierf in County Wexford, de Republiek Ierland, toen hij werd geraakt door een boom.

Ongeveer 30 mensen in Noord-Frankrijk raakten gewond bij stormgerelateerde verkeersongevallen.

De 12 m lange zeecontainers gingen verloren van de in Panama geregistreerde Marcos V rond de Waddeneilanden, op weg naar Duitsland. De Nederlandse kustwacht zegt helikopters en een noodsleepvaartuig in te zetten bij de zoektocht, terwijl ook schepen in de omgeving is gevraagd uit te kijken.

Elders in Nederland zijn delen van het dak van het stadion van voetbalelftal ADO Den Haag in Den Haag beschadigd en zijn hogesnelheidstreinen naar België, Frankrijk en het VK uitgevallen. In Duitsland zei spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn dat "meer dan 1.000 km" spoor schade had opgelopen.

Polen had zaterdagmiddag nog steeds een miljoen klanten waarvan de elektriciteit was afgesneden, meldde AFP, nadat storm Eunice het noordwesten van het land had geteisterd.

Veerboten over het Kanaal, 's werelds drukste scheepvaartroute, werden opgeschort, voordat de Engelse haven van Dover vrijdagmiddag weer openging. Op onder meer Heathrow en Schiphol zijn honderden vluchten geannuleerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May