Organisaties in Nederland willen ‘sinterklaas’ afschaffen
19 Aug 2011, 22:00
foto
Sinterklaas-viering vorig jaar in Suriname.


Ruim tien Surinaamse, Afrikaanse en Antilliaanse organisaties in Nederland hebben in een petitie gevraagd de viering van sinterklaas af te schaffen. De organisaties vinden dat deze viering met bijbehorende zwarte pieten een negatieve beeldvorming in de hand werkt bij kinderen over zwarte Nederlanders van Afrikaanse afkomst.

De projectie van een superieur ‘wit ras’ uitgedrukt als de ‘goed heilig man Sint Nicolaas’ tegenover een inferieur ‘zwart ras’ neergezet als de domme zwarte hulp piet, laat de superioriteits versus inferioriteits gedachte hoogtij vieren, zeggen de organisaties.

Negatieve beeldvorming
De organisaties geven in de petitie aan dat Nederland een multiculturele gemeenschap heeft uit landen waar deze sinterklaasviering al lang is afgeschaft. Ook wordt op gewezen dat het Landelijk Platform Slavernijverleden geruime tijd een officiële bijdrage heeft geleverd aan een inventarisatie van concepten die een negatieve beeldvorming over sommige groepen in Nederland in stand houden.

De organisaties concluderen na tal van overwegingen dat deze culturele viering niet langer thuis hoort in de tegenwoordige tijd. Het wordt gevierd en in stand gehouden binnen en door een gevestigde orde in de Nederlandse samenleving. De overheden worden erop gewezen dat zij de plicht hebben om racisme in zijn volle ornaat en oorsprong te bestrijden, ook omdat racisme in Nederland officieel is verboden. De viering mag geëvalueerd worden, maar de organisaties vinden dat het zwarte piet element onherroepelijk moet worden verwijderd.

Iwan Leeuwin, woordvoerder en lid van het managementteam van de organisaties, zegt dat de nadruk van deze petitie ligt in het aanzwengelen van een bewustmakingsproces in Nederland, en de rest van Europa. Sinterklaas wordt op 5 december groots gevierd in Nederland, waarbij cadeautjes worden uitgedeeld. Dit feest wordt ook in Suriname gevierd.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November